Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Korak bliže ekološki prihvatljivom grijanju

Stigla dozvola za istraživanje geotermalnih voda

storyeditor/2024-07-01/PXL_080622_93954879.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Sam grad nalazi se na prostoru Panonskog bazena koji se smatra jednim od najperspektivnijih geotermalnih područja u Europi

Grad Slavonski Brod dobio je dozvolu za istraživanje geotermalnih voda. Odluku o tome donijelo je Ministarstvo gospodarstva 12. lipnja ove godine.

Agencija za ugljikovodike u veljači je objavila obavijest o provođenju nadmetanja radi odabira najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru "Slavonski Brod" radi izdavanja dozvole za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe te je time započeo postupak odabira. Povjerenstvo je utvrdilo da je najpovoljniji ponuditelj društvo Geotermalni izvori Brod d.o.o., nakon čega je Ministarstvo gospodarstva donijelo predmetnu odluku. Po zaprimanju odluke slijedi poduzimanje radnji koje će dovesti do prve istražene bušotine.

Grad Slavonski Brod lani je uspješnom prijavom na poziv međunarodnog udruženja "Energetski gradovi" osigurao bespovratnih 60.000 eura za izradu investicijskog koncepta koji je ključan preduvjet za daljnje istraživanje i realizaciju projekta geotermalnih izvora. Izrađena je studija procjene geotermalnog potencijala koja je definirala kemijska obilježja voda te su na osnovu dobivenih rezultata izdvojeni objekti, odnosno lokacije za nastavak istraživanja.

Sam grad nalazi se na prostoru Panonskog bazena, koji se smatra jednim od najperspektivnijih geotermalnih područja u Europi. Stoga su vlasti još prije četiri godine naručile studiju o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode. Stručnjaci s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu ustvrdili su kako se ispod tvrđave Brod nalazi vodonosni sloj, a kasnije je studijom geotermalnog potencijala utvrđeno kako na nekoliko lokacija postoje geološke naznake potencijalnih geotermalnih vodonosnika.

Geotermalni potencijal iskoristio bi se za razvoj energetski i ekološki učinkovitijeg toplinskog sustava. Topla voda iz termalnih izvora mogla bi se koristiti za grijanje, čime bi se ujedno smanjila i emisija ugljičnog dioksida.

Grad je na zahtjev Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izdao suglasnost da se za nadmetanje za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda odredi veći istražni prostor koji uključuje površinu od 44,77 četvornih kilometara.

To je ujedno bio i preduvjet za daljnju realizaciju ovog projekta, odnosno nastavak istraživanja geotermalnog potencijala. 

storyeditor/2024-06-28/a_kljucevi_zavod_foto_Iva_Barcan.jpg Županija osigurala 425.000 eura Pet novih vozila Zavodu za hitnu medicinu U povodu 11. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koji se obilježava 1. srpnja, u petak će se odigrati sada već tradicionalni Susret pri Kalinu Dugogodišnje prijateljstvo Tradicionalni 11. Susret pri Kalinu storyeditor/2024-06-28/PXL_250923_103749464.jpg Šibenik je najmanji grad s najviše UNESCO-ovih spomenika Prije 180 godina u Šibenik je uplovio prvi turistički kruzer