Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Šibenik je najmanji grad s najviše UNESCO-ovih spomenika

Prije 180 godina u Šibenik je uplovio prvi turistički kruzer

storyeditor/2024-06-28/PXL_250923_103749464.jpg
1/5
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Šibenska Turistička zajednica prvi organizirani dolazak turista u Šibenik prije 180 godina obilježila je promotivnom plovidbom
Parobrod Imperatore iz Trsta je u Šibenik 28. lipnja 1844. dovezao oko 150 izletnika, koji su potom manjim brodom obišli slapove Krke i sudjelovali u proslavi dana svetog Petra i Pavla. Na povratku su pristali u Zadru

Šibenik je nedavno obilježio 180 godina bavljenja turizmom! Naime, 28. lipnja 1844. godine u šibensku je luku uplovio prvi kruzer s turistima, koji su nakon toga obišli slapove Krke, čime je započeo ne samo šibenski već i dalmatinski turizam.

Prvi turisti u Dalmaciji

Do tih arhivskih podataka došao je Darko Gulin, šibenski publicist, kroničar i istraživač pomorske prošlosti svoga kraja. Šibenska Turistička zajednica prvi organizirani dolazak turista u Šibenik prije 180 godina obilježila je promotivnom plovidbom uzvanika do slapova Krke, istom rutom kojom su ih obišli i prvi turisti u Dalmaciji, kao i svečanim koncertom Šibenske narodne glazbe, održanim na Tvrđavi sv. Mihovila povodom velike obljetnice.

– Parobrodom Imperatore u šibensku je luku iz Trsta doplovilo oko 150 putnika, koji su bili "passeggeri della gita di piacere", što znači da su bili putnici "iz zadovoljstva", u doslovnom prijevodu. Došli su u Šibenik na proslavu blagdana svetog Petra i Pavla, koji se slavi 29. lipnja. Došavši u Šibenik, prekrcali su se u manji brod i otišli na slapove Krke. Sutradan su već otišli i na povratku prema Trstu pristali su u Zadru – priča Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice. Gulin je pronašao čak i sliku parobroda Imperatore, koju su stavili na plakat kojim najavljuju obljetnicu.

Malim, lokalnim brodom Sveti Jakov organizirali su izlet na slapove Krke na koji su pozvali ljude i predstavnike institucija koji su vezani za šibenski turizam.

– Pozvali smo hotelijere, turističke vodiče i organizirali vođenu turu sa stajanjem na uzgajalištu pidoča u kanalu, kraj mosta, a na slapovima nas je dočekala skradinska Gradska glazba te smo ondje imali kratki domjenak prije povratka u Šibenik – kaže Karađole.

Turistička zajednica Šibenika financirat će i tiskanje monografije Darka Gulina, koji je prije pet godina potaknuo i obilježavanje 175. obljetnice pristajanja prvoga kruzera u šibenskoj luci.

Parobrodom Imperatore u šibensku je luku iz Trsta doplovilo oko 150 putnika
Foto: F5STUDIO Parobrodom Imperatore u šibensku je luku iz Trsta doplovilo oko 150 putnika

– Ako skupimo dovoljan fond što starijih fotografija, nastojat ćemo, također ove godine, kada obilježavamo okruglu obljetnicu, organizirati izložbu s tom temom. Mi se ovom obljetnicom ponosimo premda se Šibenik u turističkom smislu nije proporcionalno razvijao. Bilo je uspona, padova, ratova, svega... Šibenik se značajnije počeo baviti turizmom prije 50 godina, kada su se počeli graditi prvi hoteli na širem području, a ozbiljnije prije 10-ak godina – govori Karađole i navodi kako je puno napravljeno što se tiče turističke infrastrukture.

– Napravljeni su terminali, plaže, uređene su tvrđave. Obnovljeni su hoteli Solaris, što je također jako značajno. Uvedene su brodske i autobusne linije, sva mjesta oko Šibenika turistički su se razvila: prošli smo metamorfozu iz industrijskoga grada u grad okrenut turizmu – kaže Karađole. Značajan poticaj dogodio se 1999. godine, kada je šibenska katedrala sv. Jakova uvrštena u UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine, a 15-ak godina poslije zaštitu iste organizacije dobiva i Tvrđava svetog Nikole.

– Imamo dva UNESCO-ova lokaliteta, što je svjetski raritet za tako mali grad. Mislim da ne postoji manji grad na svijetu koji ima dva UNESCO-ova spomenika – govori Karađole, koji je zadovoljan početkom ovogodišnje turističke sezone.

– Od početka godine do sada u odnosu na lani bolji smo desetak posto u dolascima i noćenjima. Očekujemo bolju sezonu nego lanjsku, još nismo dostigli rezultate prije korone, ali vraćaju nam se tržišta Dalekog istoka i Amerike – kaže Karađole.

Iako ih uski Kanal svetog Ante ograničava pa u šibensku luku ne mogu pristajati veliki kruzeri, njih i danas ima, kao i prije 180 godina. Riječ o manjim kruzerima, na luksuznim putovanjima, s gostima visoke platežne moći.

Zatvoreni aqua park

Imaju 30-ak tisuća turističkih kreveta, što hotelskih, što apartmanskih. Sve je veći broj ljudi koji se bave iznajmljivanjem.

– Imamo sreću što je na našem području gigant poput Solarisa koji stalnu ulaže. Grade zatvoreni aqua park, jedinstven na širem području, a radit će cijele godine, kao i hoteli, što za Šibenik puno znači – kaže Karađole.

storyeditor/2024-06-24/novska_b_slager_gaming_kamp.jpg IZRADA VIDEOIGARA Ljetni gaming kamp za djecu ponovno u Novskoj u srpnju i kolovozu U Vatrogasnu zajednicu Općine Dubrava stiglo novo vozilo Općinsko natjecanje U Vatrogasnu zajednicu stiglo novo vozilo vrijedno 50.000 € Mladi koprivnički robotičari kod predsjednika Milanovića Koprivnica Velik uspjeh mladih robotičara na Europskom prvenstvu u Njemačkoj