Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
komemoracija

Obilježena 75. godišnjica likvidacije 272 žrtve u Donjem Docu u zaleđu Omiša

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović je istaknuo da se zločin kakav se dogodio u Donjem Docu "ne smije se ponoviti" te da se žrtvama "trebamo klanjati i ukazivati na potrebu mira i tolerancije"

Misom zadušnicom i komemoracijom u Donjem Docu obilježena je 75. godišnjica likvidacije 272 osobe, od kojih 103 djece, koje su u tom mjestu u zaleđu Omiša 26. ožujka 1944. godine mučki ubili pripadnici njemačke 7. SS divizije "Princ Eugen".

Zasad je postavljena statua bojovnika u prirodnoj veličini Spomenički kompleks Popis svih biogradskih žrtava u Domovinskom ratu

Na obilježavanju te godišnjice bila je i savjetnica i izaslanica hrvatske predsjednice Mirjana Hrga.

- Ne smijemo zaboraviti ove žrtve, ovo je bilo prestrašno da bi bilo zaboravljeno - rekla je Hrga dodajući da sjećanje na žrtve "mora biti utkano u dušu svakog Hrvata".

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović je istaknuo da se zločin kakav se dogodio u Donjem Docu "ne smije se ponoviti" te da se žrtvama "trebamo klanjati i ukazivati na potrebu mira i tolerancije".

Gusarska bitka u Omišu spektakularna turistička atrakcija Gusarska bitka u Omišu oživljava gusarsku povijest grada na Cetini

Misu zadušnicu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Obilježavanje 75. godišnjice sjećanja na 272 žrtve u Donjem Docu održano je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a bio je nazočan i njegov izaslanik, saborski zastupnik Ante Babić.

Donji Mosti Komemoracija u Donjim Mostima Obljetnica stradavanja prešućivanih nevinih žrtvi