Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pripremili akcijski plan “Slavonsko srce za  obitelji Ukrajine”

Obiteljima iz Ukrajine pomažu naći smještaj i posao

1/2
Foto: OBŽ
Oformljena je i internetska stranica https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/ koja će na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku pružiti sve informacije vezane uz dolazak i zbrinjavanje u Osječko-baranjskoj županiji

Otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu, brojne ukrajinske obitelji napustile su svoje domove. S ciljem što brže i kvalitetnije dugotrajne integracije djece i odraslih koji dolaze na područje istoka Hrvatske, Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i 
zlostavljanu djecu pripremili su akcijski plan pomoći osobama u izbjeglištvu s područja pogođenih ratom “Slavonsko srce za 
obitelji Ukrajine”.

Psihosocijalna pomoć

– Osobe koje dolaze nose sa sobom visoku traumu koju izazivaju ratna zbivanja, što zahtijeva poseban pristup. Iznimno je važno vratiti raseljenim osobama povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave te im omogućiti aktivno sudjelovanje u novoj zajednici, odnosno u njezinu društvenom, kulturnom, gospodarskom  i svakom drugom aspektu sve dok se ne budu imali priliku vratiti u svoju domovinu – istaknuo je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Ideja za kreiranje akcijskog plana nastala je iz potrebe da se jasno ustroji dugoročni plan s okosnicom cjelokupne integracije djece i odraslih u svim aspektima života zajednice, koji će započeti pružanjem psihosocijalne pomoći. Njime su obuhvaćene sve službe koje mogu pomoći u ostvarenju tog primarnog cilja, a djelovat će koordinirano prilikom  pružanja psihosocijalne pomoći i savjetovanja od formiranog tima stručnjaka i volontera, pružanja besplatne pravne pomoći vezano uz statusna i druga prava, pomoći pri ostvarivanju zdravstvene zaštite te prava na socijalne usluge.

U tijeku je priprema materijala na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku s važnim informacijama za djecu i adolescente, 
organizacija psihoedukativnih, kulturnih, sportskih i kreativnih radionica za djecu i mlade. Cilj je postići postupnu integraciju u zajednicu kroz organizirane tečajeve hrvatskog jezika, informiranje o načinima traženja zaposlenja i  mogućnostima prekvalifikacije, pomoć pri uključivanju djece u predškolski i školski sustav te senzibilizaciju zajednice i poticanje svijesti građana županije o potrebama osoba u statusu izbjeglice.

U provedbu akcijskog plana bit će uključeni upravni odjeli Osječko-baranjske županije, Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP i jedinice lokalne samouprave u OBŽ-u.

Naglasak na djeci

Zbog višegodišnjeg stručnog iskustva u kriznim situacijama, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu idealan je partner na ovom  projektu.

– Naglasak svakako stavljamo na rad s djecom radi što brže integracije u odgojno-obrazovni sustav. Centar vodi i Europski harmonizirani broj za nestalu djecu, a kolege iz Ukrajine javljaju da je sve više djece koja se vode nestalima te ćemo intenzivno raditi i na tome da se djeca što brže pronađu – rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Obitelji koje dolaze u Osječko-baranjsku županiju iskazuju želju za trajnijim smještajem i zapošljavanjem. Stoga će se Županija, u suradnji s gradovima i općinama, staviti na raspolaganje u pronalasku trajnijeg smještaja, ali i pronalaska posla u suradnji sa HZZ-om.

Nadalje, NK Osijek osigurao je najamninu za sedmeročlanu obitelj, a Saponia je osigurala logističko-distributivni  centar. Oformljena je i internetska stranica https://cnzd.org/srce-za-ukrajinu/ koja će na hrvatskom, engleskom i ukrajinskom jeziku pružiti sve informacije vezane uz dolazak i zbrinjavanje u OBŽ-u. Dodatne informacije mogu se zatražiti i na mail ukrajina@cnzd.org.