Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
STANADI-jev 45. projekt u šibenskoj staroj gradskoj jezgri

Obnovljen dio uličnog pročelja u Ulici sv. Nikole Tavelića

Foto: Grad Šibenik
Prema riječima gradonačelnika Željka Burića, Grad Šibenik u kontinuitetu provodi sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri

U sklopu programa STANADI – Starine naše divne obnovljen je dio uličnog pročelja u Ulici sv. Nikole Tavelića u staroj gradskoj jezgri Šibenika koji sadrži nekoliko vrijednih stilskih i povijesnih arhitektonskih elemenata.

ŠIBENIK Uređuje se glavni trg i ulaz i izlaz iz podzemne garaže na Poljani

Za tu je namjenu u šibenskom gradskom proračunu osigurano 150 tisuća kuna, a restauratorske radove izvela je splitska tvrtka KOR d.o.o. iz Splita s vanjskim suradnikom Božom Petretićem, istaknuli su iz šibenske uprave i dodali da je osim spomenutog pročelja, obnovljena i drvena vratnica baroknog stila na ulaznom portalu palače Gogala, inače registriranom kulturnom dobru u povijesnoj jezgri Šibenika.

Osiguran novac u proračunu

Prema riječima Željka Burića, gradonačelnika Šibenika, koji je sa svojim zamjenikom Paškom Rakićem razgledao obnovljeno pročelje, Grad Šibenik u kontinuitetu provodi sanaciju povijesnih detalja u gradskoj jezgri te za tu namjenu osigurava sredstva u proračunu, ističu iz gradske uprave.

– Do sada je obnovljen niz portala, vratnica i grbova, a prošle godine obnovljeni su i barokni dimnjaci na kući Galera. Svi radovi poduzimaju se uz koordinaciju i pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku – kazao je šibenski gradonačelnik Burić.

Detaljno objašnjavajući zahvat u Ulici sv. Nikole Tavelića, konzervator Ivo Šprljan, voditelj programa STANADI, podsjetio je da je taj, kako je rekao, koloplet historicističkih arhitektonskih elemenata bio prije obnove u vrlo lošem stanju.

Otvara se Arsenova kuća umjetnosti Preuređenom prostoru bivšeg kina Odeon ime šibenskoga velikana Arsena Dedića

– Posebno je u lošem stanju bila žbuka, zatim teško oštećeni kameni portal te drvo na vratnicama. Obnova je započela u jesen 2019. godine. Riječ je, dakle, o desetak dužnih metara zida koji je obrađen u žbuci imitacijom zidanja s klesanim blokovima što je bilo uobičajeno u 19. stoljeću. Vrhom zida, također u žbuci, ide profilirani vijenac. U sredini zida nalazi se portal kojim se ulazi u dvorište. Portal ima u vrhu omanju željeznu rešetku i nadvratnu profilaciju u karakterističnom historicističkom stilu. Nad zidom je vrsna željezna ograda s medaljonom u sredini. Medaljon sadrži inicijale bogatog šibenskog trgovca Giacoma Rakića, koji je podigao ovaj zid, dvorište i veliku zgradu u pozadini – istaknuo je Šprljan.

Niz projekata sanacije

Ovo je, inače, 45 projekt sanacije povijesnih detalja u šibenskoj jezgri koji je proveden u okviru programa STANADI.

Vrnaža Ima 700 vezova i jedna je od najsigurnijih lučica na Jadranu

U 2018. godini Grad Šibenik je kroz program STANADI financirao obnovu dvaju baroknih dimnjaka na kući Galera, kako je i kazao gradonačelnik Burić, a tijekom 2017. godine restaurirane su drvene vratnice u Ulici kralja Tomislava, te kameni portali u ulici Jurja Barakovića i Ulici don Krste Stošića. Također su, između ostalog, poduzeti konzervatorsko-restauratorski radovi na gotičkoj bifori na kući Blaće u povijesnoj jezgri grada Šibenika, istaknuli su iz šibenske uprave.