Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Otvara se Arsenova kuća umjetnosti

Preuređenom prostoru bivšeg kina Odeon ime šibenskoga velikana Arsena Dedića

1/3
Foto: Grad Šibenik
Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić

Završetkom preuređenja dvorane bivšeg kina Odeon u središtu Šibenika i njegovom preobrazbom u novi gradski javni prostor namijenjen održavanju glazbeno-scenskih događanja, kinoprojekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija diže se zasun s nove pozornice – Arsenove kuće umjetnosti.

Vrnaža Ima 700 vezova i jedna je od najsigurnijih lučica na Jadranu

Javna ustanova koja će upravljati prostorom, Tvrđava kulture Šibenik, predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti: akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju – Arsenu Dediću, izvijestili su iz šibenske lokalne uprave.

Odavanje počasti

– Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegova duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti – kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Foto: Grad Šibenik

Prijedlog je aklamacijom prihvatio ne samo vlasnik dvorane – Grad Šibenik, koji je zajedno s Ministarstvom kulture RH financirao obnovu dvorane, već i gradske institucije u kulturi, Kulturno vijeće Grada, kao i predstavnika dviju najstarijih šibenskih kulturnih institucija – pjevačko društvo Kolo i njegova Šibenska narodna glazba. Gradska uprava vjeruje da će građani Šibenika, kao i šira javnost, pozdraviti ovo imenovanje kojim će Arsen ostati trajno zapisan u kolektivnom sjećanju Šibenčana, ujedno označavajući novu eru šibenske kulture, istaknuli su iz gradske uprave Šibenika.

Predstavljen „Proračun u malom za 2020.godinu“ Obnovit će se kino Odeon, vrtići, škole, rekonstruirat će se brojne ulice i igralište Dražena Petrovića

– Misija Kuće umjetnosti Arsen jest da podigne kvalitetu života naših sugrađana na još višu razinu i obogati kulturni život u Šibeniku. Očekujemo da će prostor zaživjeti još snažnije pod Arsenovim imenom, postati još jedno omiljeno mjesto za kulturne sadržaje svim generacijama Šibenčana. Kuća umjetnosti Arsen zasigurno otvara nove mogućnosti za suradnju i razvoj lokalnih dionika u kulturi, a siguran sam da će ova dvorana imati određeno značenje ne samo u lokalnom već i u nacionalnom kontekstu – izjavio je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić: „Presretna sam i ganuta, očekujući i dočekujući odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je Arsen cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala“, izjavila je Gabi Novak i prisjetila se anegdote vezane uz Arsena i kino Odeon:

– Sjećam se davnih dana, sedamdeseta je to bila, moja prva zima kad sam s Arsenom otišla dolje, k babi i didi u posjet; ulice puste, zimske, diskretno osvijetljene, šetali smo obalom kad je Arsen rekao: “Danas igra jedan jako dobar francuski film.” Ne sjećam se više koji je bio, ali znam da su glumili Brigitte Bardot i Alain Delon. Otišli smo, naravno, u kino Odeon, a tamo – svi sjede u kaputima, toliko je hladno bilo (smijeh)… Nikad nisam mogla ni zamisliti kamo će nas to sve odvesti, ni mene ni Arsena, a evo, ni taj prostor koji se prekrasno obnovio i koji će sad koristiti mladim ljudima, u kojem će se prezentirati svi aspekti kulture i svi oni koji osjećaju kulturu i imaju što za reći. Divno je što će to biti jedan od rijetkih prostora u gradu u kojem će biti zastupljene sve umjetnosti i koji nam je nužan. Ja uvijek govorim mi i govorim naše jer ja Šibenik nosim kao da je moj; svu svoju ljubav utkala sam u tu malu kućicu u Varoši u kojoj sam uvijek ostala šibenska nevista i koju ostavljam našoj djeci, da je čuvaju barem upola koliko sam je čuvala ja. Strašno sam sretna i nema boljeg načina da mu se odužimo.

Javna nabava Brodica za 12 putnika Hrvatskom centru koralja Zlarin

A sretan je i Matija Dedić što će taj, kako kaže, kulturološki gledano vrlo važan objekt, toliko nužan za razvoj grada, dobiti ime po Arsenu:

– Zahvalio bih Gradu Šibeniku i Tvrđavi kulture. Ovim potezom možemo ustvrditi da je moj pokojni otac dobio trajnu počast od rodnog grada koji je izuzetno volio i kojem je puno toga dao.

Početak uređenja 2013.

Da je to iskaz poštovanja šibenskom velikanu, ne dvoji ni počasni predsjednik Šibenske narodne glazbe Darko Gulin, Arsenov dugogodišnji znanac i obožavatelj, autor zbirke “Arsenizmi”:

– Čini mi se da me stari cinik Arsen, koji je to, naravno, uporno negirao cijeli život, gleda od gore i govori: “A, Gulin moj, nazvat će dvoranu po meni – nije loše.”

Foto: Grad Šibenik

Rekonstrukcija nekadašnjeg kina na šibenskoj obali i pretvaranje u Kuću umjetnosti Arsen u završnoj je fazi. Ministarstvo kulture, u skladu s raspisanim pozivom za predlaganje javnih potreba u kulturi u dijelu investicijske potpore za 2020., dodijelilo je javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik 1,168.000 kuna za dovršetak projekta adaptacije multimedijske dvorane. Posljednja faza uključuje uređenje i opremanje interijera prema visokim produkcijskim standardima. Stoga će nakon završetka projekta bivše kino postati mixed-art venue, polivalentna dvorana namijenjena održavanju kino i kazališnih predstava, glazbenih događanja, scenskih izvedbi te konferencija i manjih kongresa.

Grebaštica Sanacija ilegalnih odlagališta otpada

Programske smjernice ovoga novog kulturnog gradskog prostora bit će usmjerene ponajprije na suvremene kulturne i umjetničke prakse te povezivanje kulturne scene i lokalne sredine. Cilj je da Kuća umjetnosti Arsen s vremenom postane lokalni i regionalni klub koji raznovrsnim i kvalitetnim programima odgaja novu, mladu publiku i tako obogaćuje kulturni život zajednice.

Podsjetimo, Grad Šibenik projekt rekonstrukcije bivšeg Kina Odeon provodi u fazama od 2013. Do sada je uloženo više od devet milijuna kuna, od čega je oko 40% došlo iz nepovratnih sredstava Ministarstva kulture. Od prošle godine JU Tvrđava kulture Šibenik uključena je u dovršetak projekta adaptacije zajedno s gradom, dok je Ustanovi povjereno i buduće upravljanje obnovljenom dvoranom – zaključili su iz šibenske gradske uprave.