Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Otvoren Centar za ruralni razvoj u Paklenici

Obnovljen i uređen prostor služit će mještanima, udrugama, poljoprivrednicima...

Foto: Grad Novska
Centar za ruralni razvoj projekt je Udruge mladih Novska, vrijedan 1,843.000 kuna

U Paklenici je otvoren Centar za ruralni razvoj, projekt Udruge mladih Novska vrijedan 1,843.000 kuna, a Centar je simbolički otvorio gradonačelnik Marin Piletić.

Novska Obnova novcem iz fondova EU Otvoren društveno-kulturni centar i dječja igraonicu u Društvenom domu Rajić

Novi sadržaji

– Drago mi je da su naše udruge vrlo aktivne i da uspijevaju s kvalitetnim projektima povući novac iz europskih fondova. Ovim centrom ovom su dijelu grada osigurali nove sadržaje i kvalitetniji život – rekao je gradonačelnik.

Centar za ruralni razvoj uspostavljen je kroz istoimeni projekt koji je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85 posto, dok je ostatak iz državnog proračuna.

– Ponosni smo na sve koji su na bilo koji način sudjelovali u adaptaciji i opremanju prostora te zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos ovom svečanom otvorenju, a posebice našem vrijednom timu, članovima Udruge mladih Novska koji su dali završni pečat na ovaj predivni prostor – istaknuli su iz udruge.

Novska PERIOD STANOGRADNJE U NOVSKOJ U Mihanovićevoj izgradit će zgradu s 20 stanova

Centar je smješten u društvenom domu u Paklenici izgrađenom krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, koji je sada dotjeran i obnovljen, a osim što će i dalje služiti potrebama aktivnosti mještana, imat će i opremljene prostore za Drvni centar – za ponovnu uporabu predmeta od drveta i Centar za ruralni razvoj. U sklopu tih projekata otvara se deset radnih mjesta.

Dani otvorenih vrata

Prema riječima Vide Iličić, ravnateljice Razvojne agencije NORA koja je sudjelovala u pripremi i prijavi ovog projekta te pružala podršku u njegovoj realizaciji, u domu će se smjestiti i ispostave te agencije, kako bi bili na usluzi domaćim poljoprivrednim proizvođačima i OPG-ovima. Nakon otvorenja održana je edukacija za organizacije civilnog društva, a iste radionice ponovit će se 22. i 29. svibnja. Trenutačno su u Centru za ruralni razvoj postavljena dva fotozida s fotografijama prostora prije, tijekom adaptacije i sada, a udruga 24. i 25. svibnja priprema Dane otvorenih vrata Centra za ruralni razvoj na kojem će Novljanima biti predstavljen Centar i sve planirane aktivnosti.

Naime, kroz projekt je predviđeno i kreiranje raznih sadržaja u okviru društvenog, kulturnog, gospodarskog i poduzetničkog djelovanja, a u ovom prostoru provodit će se i projekt “proBUDI VJEŠTinu” za rad s drvetom, “za poslovanje društvenog poduzeća ponovne uporabe drveta i predmeta od drveta na području Novske”.