Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Mala barka

Obnovljen Lovranski guc iz 1968. godine

Lovranski guc
Foto: Primorsko-goranska županija
Na području Kvarnera, pored navedene, obnovljene su ili u završnoj fazi obnove još tri guca, pasara, leut, bragoc i gajeta

U Iki je porinuta u more na tradicionalan način obnovljena tradicijska barka dužine 5 metara. Riječ je o Lovranskom gucu iz 1968. godine čiji je brodograditelj bio Nino Gasparinic, vlasnika Arsena Dobrijevića, dok je obnovu realizirala tvrtka ASPAR – RIGGING koja se bavi proizvodnjom i servisom jarbolne i palubne opreme te konopima, priopćili su iz županije.

Obnovljeno tradicijsko plovilo dobilo je ime Pantigana. Namjena barke bit će sportska, edukativna i promotivna. To je  jedna od osam tradicijskih barki s područja Kvarnera koje se obnavljaju u sklopu projekta "Mala barka 2 - Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana", a koji se realizira u prekograničnom Programu suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020.

Župan Zlatko Komadina oporba napustila sjednicu Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila rebalans

S obzirom na to da su modernim načinom života i višestrukim prednostima tradicionalne male barke gotovo u potpunosti zamijenjene plastičnim plovilima, trenutno je ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki te se ovim projektom nastoji doprinijeti revitalizaciji tradicijskih drvenih barki. 

Na području Kvarnera, pored navedene obnovljene su ili u završnoj fazi obnove još tri guca, pasara, leut, bragoc i gajeta. Nakon obnove, vlasnici će svoja plovila u vezati u lučicama, propisno ih obilježiti te učiniti dostupnima javnosti za razgled. Također, sudjelovat će u regatama tradicionalnih plovila u sklopu turističkih manifestacija koje se održavaju na Kvarneru.

Priznanje Dariju Vasiliću najdugovječniji gradonačelnik Priznanje Dariju Vasiliću u povodu 25 godina na čelu Grada Krka