Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
oporba napustila sjednicu

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila rebalans

Župan Zlatko Komadina
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Najveći dio povećanja proračuna, 47,2 milijuna kuna odnosi se na preneseni nepotrošeni novac iz 2017., a primici i prihodi iz ove godine povećani su za 6,6 milijuna kuna

Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak izmjene i dopune kojima se ovogodišnji proračun povećava za 53,8 milijuna kuna te je sada 923,5 milijuna kuna, a oporba je napustila sjednicu nakon što nisu prihvaćeni njezini amandmani.

Najveći dio povećanja proračuna, 47,2 milijuna kuna odnosi se na preneseni nepotrošeni novac iz 2017., a primici i prihodi iz ove godine povećani su za 6,6 milijuna kuna. Od prenesenih financijskih sredstava 21,4 milijuna odnosi se na višak prihoda županije, a 26,3 milijuna na višak prihoda i primitaka županijskih proračunskih korisnika.

Delnice Potpisan ugovor Zimskoj službi u Gorskom kotaru nadoknada od 7,5 milijuna kuna

Nakon rasprave, prije glasovanja o rebalansu proračuna, oporba je na prijedlog Marija Alempijevića (Akcija mladih) napustila sjednicu. Alempijević je rekao da je župan Zlatko Komadina već na početku odbio predložene amandmane bez rasprave o njima. "Najmanje što možemo učiniti kako bismo zaštitili dignitet Skupštine je napustiti sjednicu kako ne bismo ometali izglasavanje proračuna", istaknuo je Alempijević.

Komadina je pak rekao da je u proračunu već uključeno sve za što oporba predlaže amandmane.

Na aktualnom satu sjednice Alempijević je pitao tko je dopustio nasipavanje mora na predjelu Kostabeli u Rijeci, hoće li obala ostati devastirana i hoće li tko za to biti kažnjen. Upozorio je da se nasipavanjem iskopanog materijala u more površina građevinske parcele hotelskog kompleksa koji se ondje gradi povećala oko 20 posto te da je na tom dijelu posve uništen obalni put.

Pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević odgovorila je da je koncesija državna, da nasipavanje nije bilo dopušteno te da su za nadzor zaduženi Lučka kapetanija i Grad Rijeka. Obećala je da će se taj slučaj istražiti i zatražiti očitovanje mjerodavnog ministarstva.

 Odgovarajući na pitanje nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića, koji je ustvrdio kako mnogim sportskim klubovima prijeti zatvaranje, Komadina je na sjednici najavio da će u idućih mjesec dana u suradnji s poslovnim bankama županija za njih nastojati osigurati pola milijuna kuna. Sastanak predstavnika klubova, banaka i županije dogovoren je za 21. svibnja.

Priznanje Dariju Vasiliću najdugovječniji gradonačelnik Priznanje Dariju Vasiliću u povodu 25 godina na čelu Grada Krka