Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Župan Igor Andrović osvrnuo se na tri godine svoga mandata i projekte

Obnovljene škole i bolnica, grade se vrtići, a brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja

Foto: Kristijan Toplak
Ni u vrijeme koronavirusa nismo stali ni s jednim projektom. Ako su nam građani dali povjerenje, pa ne možemo im reći “nije se moglo”, ističe župan

Iza virovitičko-podravskog župana Igora Androvića pune su tri godine mandata koji su mu, kaže, obilježili veliki projekti, ali i epidemija koronavirusa s kojom su se u županiji borili i bore, “strpljivo i na distanci, jer je zdravlje stanovnika na prvome mjestu“.

– Nema stajanja, ovo je kao utrka na 3000 metara s preponama. Ni u vrijeme koronavirusa nismo stali ni s jednim projektom, jer to je jedini ispravni put. Ako su nam građani dali povjerenje, ne možemo reći “nije se moglo”! Gdje ima volje, naći će se i način – započinje župan Andrović.

Sve je spremno za otvorenje Centra za posjetitelje - Dvorac Janković Suhopolje Spoj tradicije i suvremenosti: 15 soba s četiri zvjezdice i moderno 5D kino

Otvorenje dvorca u Suhopolju

Okrenut je, ističe, prema budućnosti, slijedi otvorenje Dvorca Janković u Suhopolju i sustava navodnjavanja Đolta, a pri kraju je i sustav Novi Gradac – Detkovac... Šest novih vrtića koji se grade sredstvima Ministarstva poljoprivrede su pred otvaranjem (jedan je već otvorio svoja vrata u Gornjem Bazju), a obnovljena škola u Josipovu dočekat će danas učenike u novom izdanju. Podcrtava i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, ambulanti Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, škola u Pitomači, Suhopolju, Gornjem Bazju, sportske dvorane Tehničke škole....

Na Tehnološko-inovacijskom centru i Centru za istraživanje u mljekarstvu uglavnom su završeni grubi radovi.

– Nekada mi se čini kao da se zaboravilo da do prije nekoliko godina tu nije bio ni studentski restoran, ni studentski dom, kao ni nekoliko studijskih programa na našoj Visokoj školi. Danas i u Virovitici i u Orahovici naši studenti mogu stvarati svoju budućnosti, uz uvjete kakve imaju oni koji kroz studentski život koračaju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci... Od jeseni kreće i Studij drvne tehnologije u Virovitici, zato što su to tražili naši poduzetnici. Virovitica i Orahovica danas su studentski gradovi, a prijašnje su generacije o tome mogle samo sanjati. I sve smo to ostvarili u sinergiji svih nas - Županije, općina i gradova u županiji, uz potporu naših saborskih zastupnika, ali i veliku potporu Vlade RH, posebice otkako joj je na čelu premijer Andrej Plenković. Potpora Vlade RH i resornih ministarstva bila je ključna za velike infrastrukturne projekte – govori Andrović.

U posljednjih nekoliko godina u Virovitičko-podravsku županiju, nastavlja on, slilo se oko dvije milijarde kuna vrijednih projekata.

Bolji uvjeti Obnovit će se škola u Vukosavljevici

– Ova Vlada je pokazala koliko joj je stalo do Slavonije. Sjetimo se, prije nešto više od godinu dana, sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uz punu podršku Vlade RH, ali i sinergijom Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, sagradili smo multifunkcionalnu halu za sajam Viroexpo. Bio je to prvi projekt ostvaren kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Kad nema sajma, tamo su sportski tereni. Do koronavirusa, tereni su bili “rasprodani”, a bit će i ubuduće. Iza nas su stotine projekata, ali čim jedan završimo, drugi započinjemo – navodi on.

Kada je sagrađen Panonski drvni centar kompetencija, podsjeća župan, krenuli su u gradnju bolničkog kompleksa za dnevne bolnice, uz opremanje, u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

Pregled u Virovitici, ne u Zagrebu

– Naši građani ne moraju više zbog mnogih pregleda ići u Zagreb ili Osijek jer u Virovitici, ali i našim ambulantama domova zdravlja, imaju svu moguću brigu i skrb kao u velikim gradovima. Nabavili smo, naime, i CT uređaj i magnetsku rezonanciju. Nismo se nikad orijentirali samo na jedan put, uvijek nas je zanimala “paleta proizvoda” za boljitak naših građana. Krenuli smo i sa sustavima navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, ali i asfaltiranjem ceste do Jankovca, zbog čega je Park prirode Papuk lani zabilježio “erupciju” novih posjetitelja. Dogradili smo novim sadržajima Hotel Kuriju Janković, koja je prošle godine imala 4400 noćenja. Osim toga, energetski smo, među prvima u Hrvatskoj, obnovili većinu škola i zdravstvenih ustanova. A kada smo s tim bili gotovi, europskim i županijskim sredstvima sagradili smo tri poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, u kojima smo našim poduzetnicima besplatno dali “mjesto pod suncem”, jer nama je svako radno mjesto važno – naglašava Igor Andrović.

I danas su, dodaje, dizalice po cijeloj županiji. Obnavlja se željeznička pruga od Virovitice do Pitomače. Uskoro počinju radovi na aglomeracijama u Pitomači i Slatini. Gradit će se i “Kuća čaja” u Špišić Bukovici, kao i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Orahovica će uz nove sadržaje na Orahovačkom jezeru postati turistička oaza Slavonije.

– Čekamo završno opremanje Dravske priče u Noskovcima. Ona će modernistički biti slična Aquaparku u Karlovcu, ali s naglaskom na rijeku Dravu koja je pod zaštitom UNESCO-a. U svim segmentima stvaraju se bolji uvjeti za život u Virovitičko-podravskoj županiji – poručuje župan.

Mjere za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike u županiji Županija će pomoći gospodarskom sektoru s više od tri milijuna kuna

– Iza velikog broja ovih projekata stoje vrijedni djelatnici županijske uprave, ali ponajprije naše razvojne agencije VIDRA-e. Tu je i istraživanje geotermalnih izvora, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti... Stvaramo priču za sušaru poljoprivrednih proizvoda, koja će našim poljoprivrednicama, njihovim proizvodima, ponuditi dodatnu vrijednost. I jučer, i danas i sutra, imamo samo jedan cilj – bolji život svakog stanovnika naše županije – ističe.

Ponosan je što uskoro kreće javna nabava za prvu dionicu brze ceste od Virovitice do Špišić Bukovice.

– Brza cesta do Zagreba ključ je gospodarskog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske, a zahvaljujući ovoj Vladi i podršci saborskih zastupnika, nikad nismo bili bliže da je dobijemo. Taj će projekt dati “finu glazuru” na budućoj gospodarskoj slici naše županije – zaključuje župan Andrović.