Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Mjere za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike u županiji

Županija će pomoći gospodarskom sektoru s više od tri milijuna kuna

1/4
Foto: Kristijan Toplak
Niz je odluka Županije: svim stanarima u poduzetničkim inkubatorima besplatan smještaj, nema naknade korisnicima sustava navodnjavanja, ulaže se u zdravstvo, povećava se subvencija na kredite za sjetvu...

Župan Igor Andrović predstavio je mjere za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i gospodarstvenike Virovitičko-podravske županije, ali i predstavio aktualna ulaganja u zdravstveni sustav.

Studija utjecaja na okoliš od 1. svibnja u javnoj je raspravi Korak bliže do brze ceste Bjelovar – Virovitica

Besplatan smještaj

– Prvo ćemo raspisati javni poziv za sufinanciranje režijskih troškova za mikro poslovne subjekte do 10 zaposlenih osoba, onima kojima je potpuno bio zabranjen rad. Oni koji nisu radili mjesec, mjesec i pol ili dva. Očekujemo da će nam za to biti potrebno negdje 500.000 kuna – rekao je župan dodavši da će se mjera odnositi na period kada su bili zatvoreni.

Foto: Kristijan Toplak

– Predstoji nam bitka za svakog našeg poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, gospodarstvenika, za svako radno mjesto na području županije. Naglašavam da nijedan započeti županijski projekt nije stao, niti će stati, svi će se provesti i dovesti svrsi. Vlada je donijela dva paketa gospodarskih mjera koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima i to se pokazalo kao odlična pomoć gospodarstvenicima. Shodno tome, Virovitičko-podravska županija s više od 3,000.000 kuna pomoći će gospodarskom sektoru na našem području, jer svaki naš stanovnik nam je važan te, olakšavajući njegovu, olakšavamo i svoju budućnost – poručio je župan.

Županija će tako, za vrijeme pandemije koronavirusa, svakom stanovniku poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači subvencionirati troškove zakupa sa 100 posto.

– Pritom ćemo produljiti ugovore o zakupu i subvenciji poslovnog prostora za vrijeme trajanja pandemije za sve stanare Poduzetničkih inkubatora VPŽ-a. Njihov boravak u ovim prostorima, koje je za njih sagradila Županija, bit će potpuno besplatan – dodao je. Županija je za to izdvojila 280.000 kuna.

Foto: Kristijan Toplak

Energetska obnova Obnovit će se Dom zdravlja u Suhopolju

Nadalje, oko 200.000 kuna iznosit će subvencioniranje kamata za vrijeme otplate kredita za COVID-19 zajma za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a i otplate kredita za ESIF mikrozajmove, za obrtna sredstva poduzetnicima i obrtnicima s područja VPŽ-a, za što su im djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte.

– Imali smo odličan odaziv na Program kreditiranja za žene, mlade i poduzetnike početnike. S prvotnih 200.000 povećat ćemo sredstva na 500.000 kuna, u sklopu kojega oni uz ulaganje u materijalnu imovinu imaju pravo i na 30 posto obrtnih sredstava od iznosa kredita koji su im potrebni za likvidnost - kreditni potencijal ovom mjerom je povećan sa 10,000.000 na 25.000.000 kuna – istaknuo je Andrović.

Oprema za zdravstvo

Povećana je i subvencija kamata na kratkoročne kredite za proljetnu i jesensku sjetvu, tako da će kamata za poljoprivrednike koji budu koristili ovu mjeru iznositi nula posto.

– Sve korisnike naših sustava navodnjavanja oslobodit ćemo plaćanja naknade za korištenje, što na godinu iznosi oko 500.000 kuna. Raspisat ćemo i program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2020. u iznosu od gotovo milijun kuna – naveo je.

Foto: Kristijan Toplak

Tu je i program poticanja malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkoj industriji, za što će Županija izdvojiti 500.000 kuna, a za sufinanciranje programa očuvanja tradicijskih obrta dodatnih 100.000 kuna.

– Zdravstvenim radnicima, koji brinu i skrbe za zdravlje naših stanovnika 24 sata dnevno, Županija je kupila potrebnu opremu, dezinficijense, ali i sufinancirala nabavku "Bio Baga" za prijevoz pacijenata s visokozaraznim bolestima, s oko 270.000 kuna. Županija će i nadalje kupovati potrebnu opremu za zdravstvo – zaključio je Andrović. 

Županija na visokom mjestu po izdvajanju za razvoj poduzetništva Treći u Hrvatskoj, a u Slavoniji prvi u potporama po poduzetniku

Mladim sportašima besplatno korištenje sportskih dvorana

Svjesni su Virovitičko-podravskoj županiji i važnosti vraćanja života u normalu, posebice vezano za bavljenje sportom.

– Za sportske škole čije su aktivnosti od posebnog interesa za Virovitičko-podravsku županiju, a odnosi se to na mlade do 19 godina, cijena zakupa odnosno najma školske imovine, bit će besplatna u školskim ustanovama. Istodobno, cijena zakupa i najma u sportskim centrima u vlasništvu Virovitičko-podravske županije iznosit će simboličnu jednu kunu. Sa svim ovim mjerama želimo da nam se život, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, što je moguće brže vrati u normalu. Virovitičko-podravska županija u tome će svakom našem stanovniku dati punu potporu – poručio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.