Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Sve je spremno za otvorenje Centra za posjetitelje - Dvorac Janković Suhopolje

Spoj tradicije i suvremenosti: 15 soba s četiri zvjezdice i moderno 5D kino

1/22
Foto: Kristijan Toplak
Obnova dvorca stajala je gotovo 40 milijuna kuna, a perivoja dodatnih 4,9 milijuna, zanimljivo je da sve sobe nose imena povijesnih ličnosti koje su obilježile Virovitičko-podravsku županiju

Iako je kulturno dobro, Dvorac Janković u Suhopolju do prije samo tri godine bio je ruševina. Započela je tada obnova vrijedna gotovo 40 milijuna kuna, a uslijedila je i rekonstrukcija perivoja, za dodatnih 4,9 milijuna kuna. Novac je stigao iz Europske unije. Stvoren je, tako, Centar za posjetitelje - Dvorac Janković Suhopolje s 15 soba, 5D kinom kakvog nema od Osijeka do Zagreba, a spoj je to povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. Sve je spremno za otvorenje, no ono je malo odgođeno zbog koronavirusa.

Foto: Kristijan Toplak

Mjere za poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike u županiji Županija će pomoći gospodarskom sektoru s više od tri milijuna kuna

Novac iz EU

– Naše 5D kino bit će tehnološki opremljeno najbolje u Hrvatskoj, a prikazivat će tri filma, o povijesti Suhopolja i grofovske obitelji Janković, ali i prirodnim ljepotama našega kraja. Pokazali smo da njegujemo tradiciju, poštujemo sadašnjost, a težimo budućnosti – ističe Helena Hegediš, koordinatorica na projektu obnove.

U dvorcu je 15 soba s četiri zvjezdice, a zanimljivo je da sve nose imena povijesnih ličnosti koje su obilježile Virovitičko-podravsku županiju. Gosti će, tako, moći prespavati u sobi grofa Jankovića, pjesnika Petra Preradovića, kneževske obitelji Schaumburg-Lippe, koja je proizvela prvi hrvatski pjenušac, ili Crnog viteza, mistične ličnosti iz Orahovice. Posjetitelje će u sobi dočekati i zanimljivosti o ličnosti po kojoj je dobila ime.

Foto: Kristijan Toplak

Dvorac Janković u Suhopolju, koji je potpuno u vlasništvu Virovitičko-podravske županije, zaštićeni je spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća, dok je povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. S godinama se promijenilo nekoliko vlasnika, a 2012. kupila ga je Županija. Kompleks je bio napušten i posve devastiran. Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje tog vrijednog kulturnog dobra, Županija ga je kandidirala i s projektom prošla na natječaju EU.

Projekt vrijedan 39,767.716 kuna provela je Virovitičko-podravska županija u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je bespovratnim sredstvima kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Županija na visokom mjestu po izdvajanju za razvoj poduzetništva Treći u Hrvatskoj, a u Slavoniji prvi u potporama po poduzetniku

Obnova je perivoja, pak, bila dio projekta EU "Turizam za sve", u sklopu prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Iz javnog poziva Ministarstva turizma, nadalje, dobili su 480.000 kuna za 5D kino, a još toliko stiglo im je za projekt "Čudesan svijet grofa Jankovića", u sklopu kojega će posjetitelji kroz videoigre i aplikacije zaplesati s grofom i groficom ili uskočiti u njihovu autohtonu odjeću.

Foto: Kristijan Toplak

– Preostaje nam treća faza, a to je uređenje welness centra, zatvorenog bazena, saune, vinskog i cigar-bara. Čekamo odobrenje i tog projekta – najavljuje koordinatorica Hegediš.

Prema osnovnom projektu, otvorit će se sedam novih radnih mjesta, no planirano je i dodatno zapošljavanje.

Studija utjecaja na okoliš od 1. svibnja u javnoj je raspravi Korak bliže do brze ceste Bjelovar – Virovitica

Plemićka ruta

– Obnovom dvoraca i kurija stvorili smo plemićku rutu, koja je zanimljiva svim posjetiteljima naše županije, od Noskovaca, Pustare Višnjice, Virovitice do Kapele Dvora. Projekti su to financirani novcem EU i tako smo pokazali koliko se kao županija, kao gradovi i općine brinemo o kulturnoj i prirodnoj baštini. Siguran sam da će sutra ti projekti pridonijeti razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – istaknuo je župan Igor Andrović.