Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Županija sporo dobiva suglasnosti ministarstva za glavne projekte

Obnovljeni stari majuri mogli bi pokrenuti razvoj lokalnog turizma

storyeditor/2024-07-19/MZA.jpg
Foto: Međimurska županija NAJAVLJENE su nove investicije, a razgovaralo se i o dobroj suradnji u rješavanju problema
Dogradnja škole, energetska obnova dvorane, državna imovina, uređenje prometnica i drugo bile su teme sastanka župana Matije Posavca s gradonačelnikom Murskog Središća Draženom Srpakom

Dogradnja Osnovne škole Mursko Središće, energetska obnova sportske dvorane u Murskom Središću, revitalizacija starih majura u Štrukovcu i Hlapičini, rješavanje državne imovine, uređenje županijskih prometnica, bile su teme sastanka župana Matije Posavca s gradonačelnikom Murskog Središća Draženom Srpakom.

Prioritet županije

Dogradnja osnovne škole Mursko Središće jedan je od prioriteta Međimurske županije s obzirom na to da je za navedenu školu dobivena suglasnost za glavni projekt, pa se može do sredine kolovoza prijaviti na javni poziv ministarstva obrazovanja i znanosti. Međimurska županija u ovome trenutku ima spremno više od dvadeset projekata dogradnje osnovnih i srednjih škola te za gradnju dvije nove škole i pet sportskih dvorana, no problem kandidiranja na dostupne natječaje leži u tome što Županija sporo dobiva suglasnosti ministarstva za glavne projekte kako bi se oni mogli prijaviti na natječaje za financiranje.

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je potreba za obnovom sportske dvorane u Murskom Središću, s obzirom na to da je ona vitalan dio školske infrastrukture i zajednice, pružajući učenicima, nastavnicima i lokalnom stanovništvu prostor za sportske aktivnosti i razne manifestacije. Grad Mursko Središće prošle je godine prijavio projekt energetske obnove sportske dvorane Mursko Središće na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te su odobrena sredstva u iznosu od 883.501,39 eura, dok ukupni troškovi projekta iznose 1,102.156 eura. Župan Posavec i gradonačelnik Srpak dogovorili su kako će Županija i Grad zajednički podijeliti preostali iznos potreban za obnovu dvorane. Energetska obnova sportske dvorane obuhvatit će postavljanje novog krova, fasade, prozora, rasvjete, solara te ugradnju toplinskih pumpi kako bi se smanjio utrošak energenata.

Pohvaljena je dobra suradnja Županijske uprave za ceste Međimurske županije, osobito u sanaciji prometnica nakon gradnje aglomeracije u Murskom Središću. Kako je najavila ravnateljica ŽUC-a Đurđica Hamer, investicije se nastavljaju na dionicama ceste prema Peklenici i Hlapičini, kao i postavljanje barijera za smirivanje prometa u Hlapičini.

Dio kulturne baštine

Tema je bila i revitalizacija starih majura u Štrukovcu i Hlapičini jer se radi o projektima koji bi mogli značajno unaprijediti kulturni i turistički potencijal Međimurja. Stari majuri, kao dijelovi kulturne baštine, ne samo da nose povijesnu i arhitektonsku vrijednost već mogu postati i pokretači lokalnog razvoja kroz turizam i zajedničke projekte, rečeno je. Za majur u Štrukovcu izrađen je glavni projekt, ishođena građevinska dozvola te je zajednički dogovoreno da on postane turistički info centar, odmorište za turiste i bicikliste, kao i mjesto na kojem će se moći kupiti proizvodi domaćih OPG-ova.

Gradonačelnik Srpak i ravnatelj Osnovne škole Mursko Središće Elvis Šarić potpisali su ugovor o darovanju nekretnine Osnovnoj školi Mursko Središće kako bi se krenulo u postupak rješavanja vlasništva te pokrenuo postupak kandidiranja projekta dogradnje škole.

storyeditor/2024-07-19/Mali_princ_2__1_.jpg Obilazak radova na izgradnji vrtića Mali princ Radovi teku po planu, otvaranje vrtića u proljeće storyeditor/2024-07-19/20230713105358_IMG_1983.jpg 26% ima djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s 549 mil. € Poduzetnici ostvarili ukupni prihod od 2,1 milijardu eura storyeditor/2024-07-16/Potpisivanje_ugovora_-_Dubrava_.jpg Projektom će se ozeleniti šetalište u Zagrebačkoj, na samom ulazu u općinu Za zelenu šetnicu 320 tisuća bespovratnih eura