Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
DEMOGRAFSKE MJERE U BELIŠĆU

Od 1. rujna naknada za novorođenče čak 7500 kuna, veće i stipendije

Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Grad Belišće osigurao je za osnovnoškolce besplatne radne bilježnice, mape, atlase, zbirke zadataka i kutije za tehnički, za što je izdvojeno 330.000 kuna

I do sada se Grad Belišće, kako ističe, mogao ponositi svojim socijalno-demografskim mjerama, a one su sada i poboljšane – od 1. rujna iznos novčane naknade za novorođenčad bit će povećan s 5000 na 7500 kuna.

Studentske stipendije, nadalje, rastu u svim kategorijama za sto kuna, što znači da će 25 najboljih studenata u novoj akademskoj godini umjesto 1100 primati 1200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,0 umjesto 700 primat će 800 kuna, a stipendija za sve ostale studente (s prosjekom nižim od 3,0) sada će umjesto 400 biti 500 kuna.

ŠKOLA NA TRI LOKACIJE Skup o održavanju nastave na daljinu

Zaposlit će nove “tete”

Tu je i projekt “Zalogaj”, nazvan i stipendije za srednjoškolce, čiji se iznos s dosadašnjih 150 kuna s početkom nove školske godine povećava na 200 kuna. U gradskom su proračunu, nadalje, osigurana dodatna sredstva kako bi u vrtić mogla biti upisana sva djeca čija su oba roditelja zaposlena, riječ je o njih 10, a kako bi se poštovali svi pedagoški standardi, zaposlit će se još odgojiteljica.

Također, u utorak, srijedu i četvrtak bit će podjela pomoćnih nastavnih sredstava za belišćanske osnovnoškolce, za što je Grad Belišće osigurao 330.000 kuna. Velika je to pomoć roditeljima jer je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike, a Grad besplatne radne bilježnice, mape, atlase, zbirke zadataka i kutije za tehnički.

– Želja nam je voditi socijalnu politiku i prema našim umirovljenicima i nezaposlenima. Već od početka rujna naši umirovljenici imaju besplatan prijevoz i kupanje u Bizovačkim toplicama – najavio je gradonačelnik Dinko Burić.

Energetski obnovljena Područna škola Grabovnica RADOVI U ČAZMI Energetski obnovljena Područna škola Grabovnica

Rebalans proračuna

U proračunu je poseban naglasak stavljen i na mjere pomoći gospodarstvu, ali i na nove europske i vlastite projekte, za što je šestim rebalansom gradski proračun povećan za 6,7 milijuna kuna.

– U ovaj rebalans uvrstili smo četiri nova europska projekta ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna. Tri su projekta sto posto financirana sredstvima EU u iznosu od 8,6 milijuna kuna, dok će za sva četiri Grad Belišće izdvojiti 600.000 kuna – objasnio je Burić.

Ta četiri projekta odnose se na rekonstrukciju spomen-vlaka, tzv. “Guce”, i izradu projektne dokumentacije za izgradnju riječnog pristaništa na rijeci Dravi, zatim rekonstrukciju zgrade DVD-a Bistrinci te dva projekta usmjerena na umirovljenike i starije osobe.