Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Predstavljen kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“

Od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta predstavili 28 najatraktivnijih, ‘ekstraklase’

1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
U vodiču su navedeni gotovo svi podvodni lokaliteti županije s uputama na kojoj se dubini nalaze i što je dopušteno na tim lokacijama raditi

Kulturno-turistički vodič „Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije“, u kojem je prezentirano 28 najatraktivnijih podvodnih lokaliteta te tri muzejske zbirke s podvodnim arheološkim nalazima predstavili su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, pročelnik županijskoga Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja, direktor TZ SDŽ-a Joško Stella te autori: arheolozi Saša Denegri i Silva Kukoč te arheologinja i povjesničarka umjetnosti Tea Katunarić Kirjakov.

Župan Boban i ravnatelj Lučke uprave Maroević obišli radove u luci Sućuraj Od cara Franje Josipa nije se toliko radilo u lukama

Nastavak istraživanja

Projekt, prvi takav u Hrvatskoj, financirala je Splitsko-dalmatinska županija. Vodič je na hrvatskom i engleskom jeziku.

– Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali u izradi jedinstvenog, prvog ovakvog vodiča na području RH. Uz turizam, ovaj vodič služit će u zaštiti tih prekrasnih lokaliteta. Podvodna baština naše županije dodatak je vrijednosti naše turističke ponude. Na tako malom prostoru nailazimo na više od 200 podvodnih arheoloških lokaliteta za turizam ekstraklase. Zbog takve vrijednosti, nastavit ćemo s istraživanjima. Predstavljanjem ovog vodiča nudimo nešto što bi trebalo biti prepoznatljivo, i to onoj klijenteli koja traži kvalitetu ispred kvantitete, a njihov financijski potencijal je izniman. U vodič, navedeni su gotovo svi lokaliteti naše županije sa svim uputama na kojoj dubini se nalaze i što je dopušteno na tim lokacijama raditi – rekao je Blaženko Boban.

Vrijednost 4,25 mil. kn Župan Boban uručio ključeve devet vozila za hitnu

– Županija Splitsko-dalmatinska predvodnik je među hrvatskim županijama upravo na projektima arheološko-povijesnog turizma oživljavanjem povijesne baštine. Navest ću samo neke od njih: Interpretacijski centar lokaliteta Tilurium i rekonstrukcija rimske vojne spavaonice – projekt eksperimentalne arheologije na području naselja Gardun, Rimske ceste Srednje Dalmacije – ceste koje život znače, Sakralna baština otoka Brača, Regnum Croatorum –prezentacija starohrvatskih lokaliteta i maritimne baštine iz ranoga srednjeg vijeka. Spomenuo bih suradnju s Arheološkim muzejom u Zagrebu na prezentaciji arheološke baštine srednje Dalmacije tematskim izložbama. Ove godine predviđena je izložba UNESCO-ovi lokaliteti na području Srednje Dalmacije s naglaskom na prezentaciju Starogradskog polja – rekao je šef županijske Turističke zajednice Joško Stella.

– Kulturni turizam perjanica je hrvatskog turizma. Priloženi vodič nije samo osvrt na baštinu koju more stoljećima krije, već i poticaj za njegovo očuvanje kao našeg najvažnijeg prirodnog resursa. Načela održivog turizma odrednica su sveukupnog promišljanja turizma na području županije. Prošle godine SDŽ je izdvojio milijun kuna za tridesetak projekata arheološko-povijesnog turizma, tako će biti i ove godine. Trudimo se i radimo kako bi ovakvi projekti privukli turiste u predsezoni i posezoni – kazao je Stipe Čogelja.

Tek će gradnjom Centra za zbrinjavanje otpada biti moguća konačna sanacija deponija na Karepovcu i ostalih odlagališta na području županije Splitsko-dalmatinska županija Raspisan natječaj za centar Lećevicu vrijedan oko 330 milijuna kuna

Pet geografskih područja

Akvatorij Splitsko-dalmatinske županije u vodiču je podijeljen na pet geografskih područja: akvatorij Splita i Kaštelanskog zaljeva te akvatoriji otoka Brača, Šolte, Hvara, Visa i Palagruže. Obuhvaćeno je razdoblje od prapovijesti do Drugoga svjetskog rata. Posebna pozornost posvećena je Viškoj bitki – najznačajnijoj pomorskoj bitki na Jadranu.