Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban i ravnatelj Lučke uprave Maroević obišli radove u luci Sućuraj

Od cara Franje Josipa nije se toliko radilo u lukama

1/6
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Ukupno se uređuje 3500 četvornih metara obalnog pojasa. Sagradit ćemo novi gat dug 80 metara s dvije rampe, odnosno dva pristaništa

Radovi na novoj trajektnoj luci u Sućurju na Hvaru, započeti u listopadu prošle godine, odvijaju se prema planu. Uvjerili su se u to splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević koji su obišli radove u Sućurju, najvažnijem projektu koji provodi županijska Lučka uprava.

Milijunske investicije Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Grade se luke u Sućurju, Kaštelima, Marini i Postirama, do kraja godine kreću Krilo i Bol

Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna. Nova trajektna luka trebala bi biti gotova u ljeto 2021. godine kada bi između Drvenika i Sućurja trebali početi ploviti veliki trajekti koji će rasteretiti gužve.

Trajekt sa 100 vozila

– Uistinu sam zadovoljan. Radovi idu dobro, proširuje se vezište, nakon završetka bit će prilagođeno pristajanju brodova u svim vremenskim uvjetima, a moći će prihvatiti velike trajekte sa 100 vozila, dok sada prima trajekte s 30 vozila. Hvar je sunčani otok, vidimo može se raditi i zimi i nadam se da ćemo sljedećeg ljeta doći u Sućuraj iz Drvenika puno većim brodom – rekao je župan Boban i napomenuo da je luka u Sućurju jedna u nizu koje se u Županiji rade.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

– Prošao sam sad Hvarom, a i drugdje mi ljudi kažu kako se od cara Franje Josipa nije toliko luka gradilo u našoj županiji. Lijepo je to čuti, zahvaljujući brojnim aktivnostima koje je pokrenula županijska Lučka uprava na čelu s Domagojem Maroevićem i njegovim timom – dodao je splitsko-dalmatinski župan.

Zadovoljan je bio i načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić. Riječ je o ključnom i najvažnijem infrastrukturnom projektu na području Sućurja. Zbog neadekvatnog pristaništa u srcu sezone trajekt se čeka u redu i po četiri sata i kolone vozila zagušuju mjesto što će se završetkom proširenja pristaništa i gradnjom ceste Sućuraj – Hvar potpuno promijeniti.

Ravnatelj ŽUC-a Split Petar Škorić o planovima i projektima Proračun Županijske uprave za ceste Split ove godine 159 milijuna kuna

Natječaj za luku u Milni

Podatke o samom projektu gradnje trajektne luke u Sućurju iznio je Domagoj Maroević.

– Riječ je o gradnji novog trajektnog pristaništa, a ukupno se uređuje 3500 četvornih metara obalnog pojasa. Izgradit ćemo novi gat dug 80 metara s dvije rampe, odnosno dva pristaništa. Od ukupne investicije, 21 milijuna kuna je iz europskih fondova, a 9 milijuna je naših sredstava – rekao je Maroević.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Inače, Županijska lučka uprava u proteklih je desetak godina rekonstruirala, uredila ili sagradila više od 4 kilometra obalnog pojasa. Investicije su vrijedne 300 milijuna kuna. U ovom trenutku imaju više od 100 milijuna kuna ugovorenih radova i radova u izvođenju. Raspisan je natječaj za gradnju nove luke u Milni, a za desetak dana bit će raspisan natječaj za gradnju komunalne luke u Omišu, vrijedne 75 milijuna kuna, koja će se velikim dijelom financirati iz europskih fondova.

Tek će gradnjom Centra za zbrinjavanje otpada biti moguća konačna sanacija deponija na Karepovcu i ostalih odlagališta na području županije Splitsko-dalmatinska županija Raspisan natječaj za centar Lećevicu vrijedan oko 330 milijuna kuna

– Imat ćemo više od 200 milijuna kuna novih investicija. U jesen očekujemo početak radova u Krilu Jesenice i Bolu – najavljuje Maroević.