Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Milijunske investicije Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije

Grade se luke u Sućurju, Kaštelima, Marini i Postirama, do kraja godine kreću Krilo i Bol

1/23
Foto: Lučka uprava SDŽ-a
Radovi na gradnji nove trajektne luke u Sućurju na Hvaru, najvažnijem projektu koji provodi Lučka uprava, započeli su u listopadu, a trebali bi biti gotovi u ljeto 2021., kaže ravnatelj Lučke uprave SDŽ-a Domagoj Maroević

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije ulaže stotine milijuna kuna u uređenje obalnog područja i gradnju pristaništa. Radovi na gradnji nove trajektne luke u Sućurju na Hvaru, najvažnijem projektu koji provodi Lučka uprava, započeli su u listopadu. Prema riječima ravnatelja Domagoja Maroevića, luka bi trebala biti gotova u ljeto 2021., a investicija je vrijedna 30 milijuna kuna.

Foto: Lučka uprava SDŽ-a

More i krš upravlja Zlatnim ratom, Modrom špiljom, Paklenim otocima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Novcem iz EU štite autohtonu zlatoustu pastrvu, a počinje projekt zaštite periske

Novih 200 vezova

– Riječ je o investiciji koju u stopostotnom iznosu financiraju fondovi EU. Nakon završetka, u luku će moći pristajati trajekti koji primaju 100 vozila, dok sad može primiti trajekte s 30 vozila. Time ćemo rasteretiti luke Gradac i Sućuraj – kaže Maroević.

Planira se i gradnja luke u Drveniku, koja bi bila započela da lokalne vlasti nisu odustale od ranije dogovorene lokacije pa je sada u proceduri prikupljanje dokumentacije za novu. Sve to je uvertira u gradnju tunela Drvenik – Ravča koji će jadransku magistralu na tom dijelu spojiti s A1.

Lučka uprava počela je i s radovima u Kaštel Starom.

– U prosincu smo počeli graditi elemente, nismo mogli krenuti s vanjskim radovima zbog vremenskih prilika, ali krećemo ovih dana. Investicija je vrijedna 50 milijuna kuna, rekonstruirat će se i dograditi oko 9500 kvadrata obalnog područja sadašnje rive i 200 metara lukobrana. Dobit će se 200 vezova i oko 50 metara operativne obale za domicilno stanovništvo – najavljuje Maroević.

Foto: Lučka uprava SDŽ-a

U Dugopolju se završava suvremeni Galenski laboratorij Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Moderna tvornica farmaceutskih pripravaka otvara se potkraj veljače

Lukobran u Kaštel Starom financiraju Ministarstvo, Lučka uprava, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Kaštela. Trebala bi biti gotova do kraja 2021. godine

– Grad Kaštela sudjeluje s oko 15 milijuna kuna, što je vrlo pohvalno, a već sada s Kaštelima radimo dokumentaciju za drugu fazu, proširenje rive za još oko 200 metara. To je vrlo velika investicija koju dosad nismo imali – kaže Maroević.

Kaže da je ovo prvi put da jedinica lokalne samouprave sudjeluje u financiranju izgradnje lučke infrastrukture.

U tijeku su radovi na rekonstrukciji i dogradnji luke u Marini. Riječ je o 170 metara obalnog pojasa, investicija je od 13 milijuna kuna. Uredit će rivu, jedan dio koji stalno poplavljuje i sagraditi sezonsko privezište za sezonsko stanovništvo i nautičare. Trebala bi biti gotova do ljeta 2021.

Nastavak i u 2021. godini

Radi se i u Postirama, 70 metara rekonstrukcije komunalnog dijela luke te gradnja novog gata, dugog 50 metara, za nautičare. Investicija je to od devet milijuna kuna, a oko 40 posto radova je završeno pa se očekuje da će radovi biti gotovi do ljeta.

Foto: Lučka uprava SDŽ-a

Održana 29. sjednica Županijske skupštine Povećan županijski proračun zbog europskog Integralnog projekta Starogradskog polja

Što se tiče planova za ovu godinu, uskoro očekuju potpisivanje ugovora o financiranju luke u Omišu, vrijedne 75 milijuna kuna. Početak radova očekuju se do ljeta, za njih su dobili suglasnost jedinice lokalne samouprave. Počet će i uređenje 330 metara obalnog pojasa u Milni na Braču, natječaj je upravo raspisan. Investicija je to od 13 milijuna kuna. Do kraja godine, Lučka uprava planira započeti radove i u Krilu te Bolu, koji zajedno koštaju više od 100 milijuna kuna. U Bolu se, istočno od sadašnje luke, gradi novi lukobran, više od 150 nautičkih vezova te novo katamaransko privezište.

Foto: Lučka uprava SDŽ-a

Milijunske investicije županijske lučke uprave nastavit će se i u 2021. godini.