Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ravnatelj ŽUC-a Split Petar Škorić o planovima i projektima

Proračun Županijske uprave za ceste Split ove godine 159 milijuna kuna

1/5
Foto: Županijska uprava za ceste Split
Županijeske uprave za ceste upravljaju najvećom mrežom županijskih i lokalnih cesta u zemlji, 18.700 kilometara, imaju najmanje zaposlenih po kilometru, na 100 km cesta dolazi samo jedan zaposlenik, a na milijun kuna proračuna 950.000 ide izravno za ceste

Županijska uprava za ceste Split, koja ima najveću mrežu cesta u Hrvatskoj i upravlja s 1700 km županijskih i lokalnih cesta, u 2020. godini ima proračun u iznosu od 159 milijuna kuna!

Milijunske investicije Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Grade se luke u Sućurju, Kaštelima, Marini i Postirama, do kraja godine kreću Krilo i Bol

– U to su uključena i bespovratna sredstava iz fondova EU i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u iznosu od oko 20 milijuna kuna predviđena za gradnju ceste Pučišća-Povlja za ovu godinu, a ukupna vrijednost te investicije je procijenjena na 60,8 milijuna kuna. Pokrenut je postupak javne nabave za izvođenje radova i u tijeku je javno savjetovanje. Gradnjom te ceste povećat će se kvaliteta prometne povezanosti svih mjesta na otoku Braču, što će doprinijeti održivom razvoju i ukupnoj kvaliteti života otočana – najavljuje Petar Škorić, ravnatelj ŽUC-a Split.

Foto: Županijska uprava za ceste Split

Brojna gradilišta

U 2019. završena je rekonstrukcija posljednje dionice županijske ceste Dobranje – Tijarica – Aržano. Osim toga, asfaltirana je dionica ceste uz Peručko jezero Koljane – Dabar duljine oko 4 km. Završena je i cesta Zagvozd – Krstatice, kao i III., najteža, dionica ceste Nerežišća – Vela Farska. Završena je i rekonstrukcija ceste kroz Podstranu do Žrnovnice, kao i radovi na cesti kod Zelene katedrale u Prološcu, ulaz u Pisak, te rekonstrukcija Ulice Put Vlaške u Segetu.

More i krš upravlja Zlatnim ratom, Modrom špiljom, Paklenim otocima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Novcem iz EU štite autohtonu zlatoustu pastrvu, a počinje projekt zaštite periske

Od Škorića doznajemo da je u tijeku završetak ceste s nogostupom u Primorskom Docu kod škole, novo raskrižje u Lećevici za ulaz u Centar za gospodarenje otpadom, kao i obnova kolnika kroz Srijane. Ceste se grade u svim dijelovima županije. U Solinu je završena dionica ceste prema Mravincima, a radi se još jedna dionica. U Vrgorcu se rekonstruira križanje županijske ceste s gradskom cestom Pčelinjak III. Isto tako, dovršava se rekonstrukcija ceste Studenci – Ričice.

Ni otoci nisu izuzeti jer se i na njima dosta radi.

– Na Visu završavamo obilaznicu Visa do Češke vile, na Braču se radi rekonstrukcija ceste Postira – Dol, radi se rekonstrukcija opasnih krivina Supetar – Splitska, završava se dionica Obilaznice Sutivana, na Hvaru se radi cesta Dubovica – Sveta Nedjelja.

Foto: Županijska uprava za ceste Split

Upravo počinju radovi na dijelu nove ceste na Čiovu kroz Okrug, te na rekonstrukciji opasne krivine na ulazu u Stari Grad, što će se završiti do ljeta – govori Škorić.

Počeli su radovi na cesti Seget – Medena, rekonstrukcija ceste kroz Krušvar, rekonstrukcija ceste Dolac – Trnbusi. Uskoro počinje gradnja ceste Kamensko – Krolo i rekonstrukcija ceste kroz Bliznu Donju u Marini.

Na proljeće će početi rekonstrukcija dionice ceste Vrgorac – Stilja te gradnja ceste Pučišća – Povlja. Isto tako počet će radovi na rekonstrukciji ceste za Lokvičiće, cesta kroz Rake (Zagvozd – Krstatice), cesta za Podosoje, cesta u Krivodolu kod škole.

Sredinom 2020. počet će gradnja ceste kroz Zelovo, a ove godine nastavljaju se radovi na asfaltiranju preostale dionice uz Peručko jezero Koljane – Dabar. Završetak ovih radova planiran je za 2021. godinu.

Na jesen će početi rekonstrukcija ceste Trogir – Seget, rekonstrukcija zadnje dionice ceste Studenci – Ričice i rekonstrukcija ceste za Sevid.

Po cijeloj županiji postavljaju se nogostupi, saniraju se dotrajali potporni zidovi, pojačava se prometna signalizacija.

Foto: Županijska uprava za ceste Split

Odlični rezultati jedinstvenog modela obnove cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji Uz pomoć gradova i općina ŽUC u tri godine obnovio više od 200 kilometara prometnica

– ŽUC Split i Splitsko-dalmatinska županija svojim djelovanjem nastavljaju ravnomjerno razvijati i povezivati sve dijelove naše županije – poručuje Škorić.

Osnovani 1997. godine

Inače, ŽUC-evi upravljaju najvećom mrežom županijskih i lokalnih cesta u zemlji (18.700 kilometara) koje predstavljaju ključni prometni krvotok koji dolazi do svakog stanovnika županija i čine više od dvije trećine, ili čak 70 posto, svih javnih cesta u Hrvatskoj. Od svog osnutka 1997. godine ŽUC-evi su se pokazali kao najmanji i najracionalniji upravitelji javnih cesta u Hrvatskoj, s najmanjim rashodom upravljanja i najmanje zaposlenih po kilometru. Na 100 km cesta dolazi samo jedan zaposlenik, a na milijun kuna proračuna 950.000 ide izravno za ceste.

Međutim, naglašava Škorić, prihodi ŽUC-eva nisu se mijenjali još od 2003. godine i postojeća sredstva nisu ni približno dovoljna za održavanje najveće mreže cesta u RH koju treba temeljito obnoviti.

Foto: Županijska uprava za ceste Split

– Sadašnja preniska razina ulaganja u županijske i lokalne ceste teško je održiva jer je ispod minimuma koji propisuju zakoni o održavanju cesta kao građevina i kao prometnica sa sve višim sigurnosnim zahtjevima, čime se dovodi u pitanje sigurno odvijanje prometa na cestama. Od 2003. do danas prihodi su ŽUC-evima realno smanjivani, iako je povećan ukupni prihod od godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji vozila isključivo zbog sve većeg broja vozila. Istovremeno, realni troškovi povećani su više od 50 posto. Stoga ŽUC-evi očekuju da se najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o cestama konačno vrati ukinuti izvor njihova financiranja iz trošarine na energente u iznosu od 0,10 kuna po litri, te riješi pitanje održivog i stabilnog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta u RH, što konsenzusom podupiru sve županije, gradovi i općine – zaključuje Petar Škorić.