Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nastavak ulaganja u obrazovni sustav

Od 74 školske zgrade Županija je dosad u potpunosti obnovila njih 50

storyeditor/2024-06-14/a_gimnazija_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak ODOBREN je projekt rekonstrukcije igrališta kod Gimnazije Petra Preradovića koje će postati teren za više sportova
U tijeku su i postupci nabave za izmjenu krovišta na Gimnaziji Petra Preradovića i Tehničkoj školi Virovitica, vrijednosti oko 700.000 eura, koje osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih

Nastavak ulaganja u obrazovni sustav Virovitičko-podravske županije kao i gospodarske mjere bile su, među ostalim, teme posljednje sjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije.

Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je projekt rekonstrukcije igrališta kod Gimnazije Petra Preradovića koje će se pretvoriti u multifunkcionalni teren za više sportova. Rekonstruirat će se i drugo igralište u sklopu škole, a tereni će biti dostupni ne samo učenicima, već i svim ostalim korisnicima.

Dogradnja škola

Osim toga, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je projekt rekonstrukcije svlačionica i sanitarnih čvorova u Srednjoj školi Stjepan Ivšić Orahovica, vrijednosti oko 100.000 eura, od kojih se sufinancira 70.000 eura. Rekonstrukcija krovišta Srednje škole Marka Marulića Slatina, ukupne vrijednosti 250.000 eura, također je u planu, uz sufinanciranje od 70.000 eura.

U tijeku su i postupci nabave za izmjenu krovišta na Gimnaziji Petra Preradovića i Tehničkoj školi Virovitica, vrijednosti oko 700.000 eura, koje osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Govorilo se i o pripremi 11 projekata dogradnje i rekonstrukcija škola od Pitomače do Orahovice.

– Od 74 školske zgrade Županija je dosad u potpunosti obnovila njih 50. Trenutno je područna škola u Okrugljači u fazi rekonstrukcije, a područna škola u Sopju čeka početak radova. Želimo da svaka područna škola bude potpuno infrastrukturno uređena i opremljena. Dajemo podršku svakoj područnoj školi, neovisno ima li jednog, dva ili tri učenika. Županija roditeljima i djeci u manjim sredinama želi osigurati jednake uvjete kao i u gradovima, s time nastavljamo i u novoj školskoj godini. Brojna su ulaganja pred nama, a sve to radimo kako bi svi učenici imali jednake uvjete za rad – rekla je pročelnica Martina Bunić.

Veliki interes

Virovitičko-podravska županija i ove je godine nastavila s mjerom subvencioniranja kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu. – Prijavilo se čak 68 poljoprivrednika, što je nadmašilo sva naša očekivanja. To nam govori kako je ova mjera potrebna poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. Cijene variraju, a upravo im ovakve mjere daju konkurentsku prednost koju mogu iskoristiti kako bi smanjili troškove za repromaterijale – rekao je pročelnik Bojan Mijok. Županija sufinancira kamatu od četiri posto, a poljoprivrednici mogu ostvariti kredite u rasponu od 3.000 do 65.000 eura. Riječ je o kratkoročnim kreditima s rokom otplate do 12 mjeseci, namijenjenima za nabavu repromaterijala poput sjemenja, presadnica i zaštitnih sredstava. Mjera će, istaknuto je, biti raspisana i iduće godine, s još većim sredstvima.

– Sufinanciramo kamate na kreditne linije "Mladi, žene i početnici", dajemo potpore tradicijskim obrtnicima te mikro i malim poduzetnicima koji se bave proizvodnjom i preradom, a godišnje izdvajamo oko 500.000 eura za sve navedene mjere – zaključio je Mijok.

storyeditor/2024-06-14/VJ_foto__1_.png "Nemčići" proslavili rođendan Sjajni mladi ljudi zalog su za budućnost grada storyeditor/2024-06-17/DSC_9543.JPG Priznanja se odnose na ostvarena prva, druga i treća mjesta na državnoj razini Nagradili učenike i mentore: Znanje je najveći kapital koji nitko ne može uzeti storyeditor/2024-06-15/buvljak_1.jpg Inicijativa mještana prema održivosti Andrijevački buvljak oživio tradiciju bivšeg nadaleko poznatog vašara