Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka 4449 pregleda
Adam Lendero na ideju je došao slučajno

Od hrastovine, smreke, jelovine, bukve i jasenovine napravio – drveni bicikl

Drveni bicikl iz Novske
Foto: Večernji list
Na bicikl Adam Lendero nije ugradio svjetlo, no to je zato što, napominje, bicikl ipak nije za stalno korištenje, no njime uvijek može do grada

Drveni, sasvim funkcionalan bicikl napravio je vlastitim rukama umirovljenik Adam Lendero iz Brestače nedaleko od Novske. Kako kaže, na ideju je došao slučajno.

Dani tehničke kulture u Novoj Gradišci, inovatori Aryan Ghiassi i i Boris Lasković Dok drugi ganjaju cure, oni 'prčkaju' po žicama Mladi inovatori izumili robota koji gasi vatru uz pomoć propelera

– Promatrao sam tako po cestama, ovakva rama, onakva, muški, ženski pa mi palo na pamet – zašto ne i drveni bicikl. I to sam u mjesec dana rada i realizirao – govori nam simpatični Adam koji kaže kako ništa slično ranije nije nikada napravio, no da mu obrada drva nije strana.

– Mirovinu sam dočekao u naftnoj branši, ali bavio sam se drvenarijom oduvijek kod kuće. Uvijek sam volio raditi od drva, drvo mi je nekako toplo. Tako sam i ovaj bicikl ispilio, hoblao, razne strojeve koristio, ali je tu i puno čistog ručnog rada – dodaje ovaj 65-godišnjak.

Ističe kako su kotači i sam mehanizam kao na “običnom” biciklu, a sve je ostalo drvo.

– Koristio sam drvo kakvo sam imao. Noseći dio je hrastovina, oko kotača smreka, guvernal jelovina, od bukve je sjedalo, a ukrasne letvice su od jasenovine. Teži je od klasičnog bicikla, ali nimalo teže nije od običnog njime upravljati – objašnjava.

Napominje kako taj bicikl ipak nije za stalno korištenje, stoga nije ugradio ni svjetlo, no da će se njime do grada uvijek moći dovesti.

KNX sustav model KNX Učenici izradili sustav kojim se postiže ušteda električne i toplinske energije