Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 594 pregleda
model KNX

Učenici izradili sustav kojim se postiže ušteda električne i toplinske energije

KNX sustav
Foto: Zadarska županija
U strukovnoj školi Vice Vlatković u Zadru predstavljen je KNX sustav za 'pametno' upravljanje električkim i toplinskim instalacijama

Naime, učenici Strukovne škole su sami izradili model KNX. Time se postiže ušteda električne i toplinske energije te povećava energetska učinkovitost objekta. Zadarska županija je sufinancirala nabavu opreme za instalaciju KNX sustava u iznosu od 31.540 kuna.

KNX je svjetski otvoren standard za upravljanje stambenim i nestambenim objektima. KNX tehnologija namijenjena je uporabi u električnim instalacijama te implementaciji automatiziranih funkcija i procesa u zgradama.

- Potreba za izgradnjom sustava za upravljanje stalno je u porastu. Bez obzira radi li se o obiteljskoj kući ili poslovnom kompleksu, sve je više aplikacija koje zahtijevaju napredni sustav upravljanja (klimatizacija, rasvjeta, sustavi grijanja, alarmni sustavi, upravljanje zavjesama, roletama, multimedijom …) U isto vrijeme, učinkovito i održivo korištenje energije postaje sve važnije. Tu na scenu nastupaju inteligentna rješenja upravljanja i nadzora svih takvih uređaja.  U klasičnim instalacijama  napredno upravljanje uz učinkovitu potrošnju energije zahtjeva više ožičenja, izvoda iz senzora i izvršnih članova (aktuatora) do centra za nadzor i upravljanje. Tako masovno ožičenje znači veći napor za dizajn i instalacije, povećan rizik od požara i rastuće troškove - kažu iz Zadarske županije.