Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Visoko obrazovanje

Od iduće će se godine u Virovitici školovati i studenti elektrotehnike

Visoka škola u Virovitici
Foto: Virovitičko-podravska županija
Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici proslavila je lani deseti rođendan. Broji više od 400 studenata

Svoje prve studente elektrotehnike, konkretnije smjera telekomunikacije i informatika, od iduće će godine upisivati Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Riječ je o novom studiju, za koji je nedavno predan elaborat. Mjesta će za nova zanimanja biti za 30 studenata.

Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije Mladi birali fakultet i životni put 'Zanima me strojarstvo jer čujem da se te diplome cijene i da se lako nalazi posao'

– Najtraženije nam je, uvjerljivo, računarstvo, a to je novi studij na kojem će tek iduće godine diplomirati prvi studenti. Gledano po ocjenama, na njega nam dolaze najbolji maturanti. Veliko je zanimanje i za informatički menadžment te menadžment ruralnog turizma – navodi dekan Oliver Jukić, koji očekuje kako će i novi smjerovi privući buduće studente.

Moderan studentski dom

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici proslavila je lani deseti rođendan. Javno je to visoko učilište. Broje više od 400 studenata koji se obrazuju na preddiplomskom Studiju menadžmenta, sa smjerom menadžment ruralnog turizma i informatički menadžment, zatim na preddiplomskom Studiju poduzetništva, sa smjerom poduzetništvo usluga te preddiplomskom Studiju računarstva, sa smjerom programsko inženjerstvo. Četvrtu i petu godinu, diplomsku razinu studija, upisuju na Studiju menadžmenta, sa smjerovima menadžment malih i srednjih poduzeća te destinacijski menadžment. Primaju po 30 studenata na svaki smjer.

Adresa im je u zgradi bivše vojarne, koja je 2011. potpuno obnovljena.

– Unutar tog kampusa Virovitičko-podravska županija izgradila je 2014. novu studentsku menzu i kafić. Nedaleko od toga lani je dovršena gradnja i useljeni su prvi stanari u studentski dom, u koji je uloženo 19,2 milijuna kuna, od čega je 18,5 milijuna povučeno iz EU fondova. Kapacitet mu je 108 ležajeva i potpuno je popunjen – govori dekan.

Po prijavama trenutačnih maturanata vidjelo se kako je upravo studentski dom, nastavlja on, jedan od motiva za odabir Virovitice kao mjesta studiranja. Interes je učenika za Visoku školu veći, i “pokriveno” je šire područje.

“Virovitički model”

Gravitiraju im najviše, razumljivo, stanovnici Virovitičko-podravske županije.

– Njima je studij tako dostupniji, i sociološki i financijski. S druge strane, kad mladi odu u Zagreb ili Osijek studirati, postoje ogromne šanse da će nakon diplome tamo i ostati pa je i njihovo studiranje u Virovitici također benefit – rezimira.

Osim njima najbližih potencijalnih studenata, gravitiraju im i maturanti iz cijele sjeverne Hrvatske, iz Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, pa čak i iz Zagrebačke županije te s mora.

Uz Virovitičko-podravsku županiju, svi gradovi, dakle Virovitica, Slatina i Orahovica, i svih 13 općina iz toga kraja sufinanciraju rad Visoke škole. Taj sporazum o sufinanciranju poznat je i kao „Virovitički model“. Svrha je bila pretvorili Viroviticu u studentski grad shvaćajući kako je visoko obrazovni kadar osnova za budući razvoj.

brza cesta Virovitica Prometno povezivanje Kad brza cesta bude gotova od Virovitice do Zagreba stizat će se za jedan sat navodnjavanje Povećanje Novi sustavi navodnjavat će 1000 hektara zemlje