Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Prometno povezivanje

Kad brza cesta bude gotova od Virovitice do Zagreba stizat će se za jedan sat

brza cesta Virovitica
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Kada ste bolje povezani s ostatkom Hrvatske, tada vam lakše dolaze novi investitori, oni otvaraju radna mjesta, kaže župan Igor Andrović

Kada bude izgrađena, tom će se cestom od Virovitice do Zagreba stići za 60 minuta vožnje automobilom.

Riječ je o brzoj cesti koja će Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju kvalitetnom prometnicom povezati s glavnim gradom naše zemlje. Vrijeme provedeno za upravljačem vozila tako će se prepoloviti; postojećim se prometnicama, naime, ta relacija prevali za približno dva sata.

Dravska priča Projekt Posjetiteljski centar Dravska priča Nov doživljaj prirode: zimski vrt na krovištu, sojenice, labirint u obliku sove...

Hrvatske ceste

Gradnja te važne prometnice odnedavno je korak bliže. Tvrtka Hrvatske ceste objavila je upravo “Izradu idejnog rješenja i studije o utjecaju zahvata na okoliš s ishođenjem rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš za DC12 čvor Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – Granični prijelaz Terezino Polje”, na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave. Na milijun kuna procjenjuje se vrijednost idejnog rješenja i studije, a rok za dostavu ponuda je 29. ožujka do 10 sati. A na približno 60 kilometara protezat će se dionica brze ceste od Bjelovara, preko Virovitice do Terezina Polja.

– Važnost bolje povezanosti sa Zagrebom često naglašavamo jer to je doista “krucijalno pitanje” razvoja našega kraja.

Virovitica je jedino središte neke hrvatske županija koje je od najbliže autoceste udaljeno čak 80 kilometara, i to dovoljno govori o važnosti boljeg povezivanja i Virovitice i Virovitičko-podravske županije sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske.

Igor Andrović Potpisan ugovor Gradit će se dnevna bolnica u Virovitici

Sve to ima veliku povezanost s gospodarskim razvojem, ali i demografskim trendovima. Kada ste bolje povezani s ostatkom Hrvatske, tada vam lakše dolaze novi investitori, oni otvaraju nova radna mjesta, a mladi se zapošljavaju na tom području i nemaju želju odlaziti u druge sredine ili inozemstvo – navodi Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Povezivanje s Mađarskom

Gradnja te brze ceste planirana je strateškim dokumentima RH. Riječ je o Strategiji prostornog razvoja Republike Hrvatske, Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030. Namjera je povećati kvalitetu prometa u sjevernoj Hrvatskoj. Za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju to je projekt koji znači, kako ističe župan, ne samo prometno približavanje metropoli nego i gospodarski razvoj te otvaranje novih radnih mjesta. Stvorit će se, uvjereni su u Županiji, preduvjeti za gospodarske aktivnosti i porast investicija, što će u konačnici pridonijeti zaustavljanju depopulacije stanovništva.

Inače, u novom Prostornom planu Republike Mađarske, kao buduća investicija, predviđena je autocesta koja će spajati Barcs i Pečuh, a nastavljat će se na brzu cestu od Vrbovca preko Bjelovara do Virovitice i Terezinog Polja. Mađari računaju na ovu brzu cestu kao “gotovu stvar” i zato u skoroj budućnosti žele bolju povezanost od granica županije Somogy dalje prema Zagrebu.

Igor Andrović Župan Igor Andrović: 'Nakon gradnje nove ceste park prirode Papuk bit će dostupniji'