Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Novi radni prostor za urede Udruge Ne-ovisnost

Od savjetovališta do terapijske i stambene zajednice te socijalne zadruge

Novi prostor za udrugu
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija Novi prostor za udrugu

Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost u Osijeku uspješno djeluje već 21 godinu. Svojim aktivnostima pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti, od prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije do smanjenja štete, a brine i o zapošljavanju rehabilitiranih ovisnika, odnosno osoba koje su bile ovisne o drogama, alkoholu i kockanju. Svoj rad započeli su otvaranjem savjetovališta za ovisnike i članove njihove obitelji, a danas imaju terapijsku zajednicu, stambenu zajednicu, dnevni boravak i socijalnu zadrugu. Udruga Ne-ovisnost do sada je realizirala više od 70 projekata, a nedavno je i službeno označen završetak najvećeg projekta. Na adresi Ilirska ulica 42 u Osijeku otvoren je objekt za organizirano stanovanje rehabilitiranih ovisnika. Ukupna mu je površina 650 kvadrata, a vrijednost EU projekta "Unaprjeđivanje infrastrukture organiziranog stanovanja" iznosi 1.683.272 eura.

– Izgradili smo novi radni prostor za urede naše udruge i dvije stambene jedinice za po osam korisnika, pa je ukupni kapacitet ovog organiziranog stanovanja za rehabilitirane ovisnike 16 osoba. U ovom trenutku imamo 34 korisnika u terapijskoj zajednici i 9 korisnika u stambenoj, dakle vrlo brzo ćemo popuniti svih 16 mjesta – rekao je Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je udruzi Neovisnost na ukupnom radu.

– Radi se o ljudima koji su u jednom trenutku skrenuli s puta, ali su smogli dovoljno snage da se vrate i pokušaju biti korisni članovi ove zajednice i u tome im treba pomoći. Zato je ova udruga, njezini projekti i sve što čini od velike vrijednosti te će i dalje imati potporu u svom radu – poručio je Anušić.

– Riječ o zaista hvalevrijednom velikom projektu. Svojim djelovanjem čine zaista dobro djelo u smislu odvikavanja od različitih ovisnosti, a kako je proces odvikavanja i resocijalizacije dugotrajan proces vrlo važno je da imaju ovakve uvjete kako bi mogli još bolje raditi. Posebno je dobro što su uz stručni tim u rad s ovisnicima uključeni i educirani bivši ovisnici, što projektu daje dodatnu i višu dimenziju – istaknuo je pak obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. 

storyeditor/2024-04-19/Most_2.jpg Ugovorena vrijednost radova iznosi 2,91 milijun eura U godinu dana sagrađen most Metlinci na Vučici kod Valpova Osnovna škola Koška osječko-baranjska županija Nastava u Osnovnoj školi u Koški od 8. travnja u jednoj smjeni storyeditor/2024-04-12/viber_slika_2024-04-12_09-13-48-043.jpg Uručeno 39 ugovora o financiranju Svaki projekt poboljšanja uvjeta života u selima i gradovima je velik