Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Na šibenskim ulicama

Odabrani dječji crteži koji će uljepšati pametne kontejnere za otpad

1/3
Foto: Grad Šibenik
Autori pobjedničkih radova su Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti

Na natječaju koji je bio otvoren za sve šibenske osnovnoškolce odabrana su tri pobjednička crteža koji će uskoro ukrašavati pametne kontejnere na šibenskim ulicama koji se nabavljaju u sklopu projekta Šibenik Zero Waste City. Autori pobjedničkih radova su Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti.

savjetovanje Obnova fasada i krovišta u staroj jezgri

Foto: Grad Šibenik

Nositelj projekta Šibenik Zero Waste City je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik, a projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation. Brojnim ekološkim aktivnostima u sljedeće dvije godine projektom Šibenik Zero Waste City građane i goste Šibenika želi se educirati o važnosti zaštite okoliša, razdvajanja i recikliranja otpada, dok će se grad opremiti infrastrukturom koja će omogućavati odgovorno gospodarenje otpadom.

- Drago nam je da su se naši mladi sugrađani odazvali pozivu i poslali nam svoje inspirativne radove između kojih nije bilo lako birati najbolje. Zaista su svi bili jako dobri, ali birali smo tri rada za pametne kontejnere tzv. Big Bellyje. Naš žiri odabrao je radove Kate Zorzetti (O.Š. Brodarica) i Roka Bačelića-Medića (O.Š. Faust Vrančić), a rad Lee Knežević (O.Š. Brodarica) je dobio najviše glasova sugrađana koji su glasali putem društvenih mreža. Nadamo se da će i ovi atraktivni crteži u koje ćemo obući tri pametna kontejnera koji krajem mjeseca dolaze u grad, privući sugrađane i turiste da ih aktivno koriste i otpad odlažu u njih. Otpad se ne bi trebao nalaziti na našim ulicama i trgovima i tako narušavati njihovu ljepotu u kojoj bismo svi, i mi građani Šibenika i naši gosti, trebali moći neometano uživati - istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Foto: Grad Šibenik

Novi izgled internetske stranice Grada Šibenika Uz Popravimo.hr lakše do prijave ili rješenja problema

Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik, na šibenskim tvrđavama bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.