Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Započela edukacija

Odabrano 15 projekata u županijskoj StartIT@PICS akademiji 2020.

Sudjelovanjem u osmotjednoj akademiji polaznici će stjecati znanja uz mentoriranje iskusnih tehnoloških mentora
1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Započela edukacija za timove i pojedince koji razvijaju vlastiti IT proizvod ili usluge.

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg prvog izdanja, ove subote, izlaganjem pred mentorima započela je ovogodišnja StartIT, IT startup akademija, program poduzetničke edukacije osmišljen za pojedince i timove koji su u inicijalnoj fazi razvoja vlastitog IT proizvoda ili usluge. Čak 26 prijavljenih timova i pojedinaca prezentirali su svoje projekte, neki uživo, a neki online, a stručni žiri, sastavljen od vrhunskih IT stručnjaka odabrao je 15 najboljih koji su dobili priliku sudjelovati u osmotjednoj akademiji na kojoj će steći poslovna znanja i iskustva, uz mentoriranje iskusnih tehnoloških mentora. Na završnom DemoDayu prezentirat će svoje projekte, a tri koja budu ocijenjena najboljim dobit će novčane nagrade.

ŽUPANIJA POTPISALA UGOVORE Osposobljavanje za 25 nezaposlenih

I umjetna inteligencija

Program je organizirala Splitsko dalmatinska županija, u sklopu projekta ICT županija. Radi se o jedinstvenom programu na ovim prostorima po pitanju ne samo novčanog stimulansa za najbolje već i zbog mentora, odreda uspješnih IT poduzetnika, koji će prijavljenima prenijeti prijeko potrebno znanje i dati sve povratne informacije o izvedivosti kako bi sa svojom idejom ili projektom bili što uspješniji na tržištu.

– Iznimno sam zadovoljan što su se prijavili raznovrsni projekti iz gotovo svih sfera života, a koji rješavaju neke od najaktualnijih društvenih problema; od koronasituacije, preko ekologije,  pa do raznih kreativnih društveno korisnih. Sve ideje intenzivno koriste IT i nove tehnologije, a posebno raduje i upotreba umjetne inteligencije i računalnog vida za rješavanje problema u nekim od projekata. Lijepo je vidjeti da je IT i dalje itekako živ na ovim prostorima, a nedavno otvaranje Tehnološkog parka na Spinutu i njegovo partnerstvo s ICT Županijom samo će biti dodatni vjetar u leđa svim postojećim, ali i novim IT projektima. Moja je poruka, stoga, ne bojte se odvažiti i zamisliti nekakav bolji svijet kojem i sami možete doprinijeti, a Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt ICT županija će vam pomoći u realizaciji te ideje – kazao je voditelj projekta ICT Županije Damir Brčić. Oduševljeni su polaznici, ali i mentorima rad s nadarenima mladim ljudima pričinja zadovoljstvo.

Osnovna škola Hodošan ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA OSNOVNE ŠKOLE HODOŠAN Pet milijuna kuna za manju potrošnju energije

– Iznenadio nas je širok spektar projekata i kao velik odziv. Drago nam je što ćemo provesti sljedećih tjedan u edukaciji ovako kreativnih timova i ljudi – kazao je Filip Staničić iz Lean startup Croatie.

– Ima stvarno kvalitetnih prezentacija i ideja. Na nama je da ih sada vodimo i pokušamo izvući maksimum iz njih. Nekada moramo biti i kritični, ali to je potrebno u ovom svijetu – kazao je Vedran Jukić, osnivač MarineEyea i Codeanywherea.

– Ovakve stvari i nas tjeraju da budemo kreativni. Lako za nagrade, ali znanje koje ovakva akademija može pružiti zapravo je neprocjenjivo. Okupljeni su uistinu kvalitetni mentori koji nas mogu naučiti korisnome kazao je Dejan Grepo koji se na StartIT@PICS akademiju prijavio s projektom „Plaja“, odnosno – Plaža.

Demo Day, dan odluke

Nakon intenzivne edukacija prvoga tjedna uslijedit će mjesec dana samostalnog rada, tijekom kojeg će svi mentori biti na raspolaganju polaznicima kao pomoć prilikom provedbe i izrade njihovih projekata. Po završetku izrade poslovnog modela i razrade prototipa proizvoda ili usluge, koja je temelj poduzetničkog projekta, 16. prosinca će uslijediti DemoDay na kojemu će svih 15 timova predstaviti svoje razrađene projekte, a stručni žiri sastavljan od vrhunskih IT stručnjaka će izabrati i tri najbolja.

Potpisan sporazum o suradnji u projektu Europska prijestolnica kulture Piran - Pirano 2025. I Istrani će biti dio priče EU prijestolnice kulture

Prvoplasirani će dobiti 20.000, drugoplasirani 10.000, a trećeplasirani 5000 kuna za razvijanje svojih projekata i ideja. Međutim, organizatori ističu kako je najvažnije iskustvo koje timovi dobiju kroz ovaj višetjedni program u interakciji s vrhunskim mentorima, ali i jedni s drugima u stimulativnom poslovnom okruženju.