Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ŽUPANIJA POTPISALA UGOVORE

Osposobljavanje za 25 nezaposlenih

Foto: Osječko-baranjska županija
Na ECDL edukaciju ići će 15 nezaposlenih, dok će se 10 osoba osposobiti za rad u računovodstvu za mala poduzeća

Potpisani su novi ugovori o osposobljavanju nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji. Dožupan Petar Lagator potpisao je sa Zavodom za informatiku Osijek ugovor za ECDL edukaciju 15 osoba te s Pučkim otvorenim učilištem Osijek za osposobljavanje 10 osoba za rad u računovodstvu za mala poduzeća. Osim troška edukacije, Županija u potpunosti financira i trošak prijevoza za 25 polaznika izabranih po preporuci osječkog HZZ-a.

Na sjednici županijske Skupštine o kapitalnim projektima, ali i koronakrizi Pozitivni trendovi: smanjen je broj nezaposlenih, otvoreni su novi obrti

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović istaknula je da Županija, s ciljem poticanja zapošljavanja te kao odgovor na potrebe poslodavaca, provodi različite programe osposobljavanja za nezaposlene. U 2020. planirano je 300.000 kuna i provodit će se projekti ECDL edukacije, Računovodstvo za mala poduzeća, EU-voditelj projekta, Pomoćnici u nastavi.

– Krajem rujna na području Regionalnog ureda bilježimo 16.851 nezaposlenu osobu, što je 13 posto više nego lani u rujnu, međutim to je tri posto manje nego u kolovozu ove godine. Od početka korona krize, od ožujka do danas bilježimo porast od 505 nezaposlenih osoba, što nije tako veliki broj u odnosu na ukupan broj nezaposlenih u tom razdoblju u Hrvatskoj, od 135.000 na trenutno 152.000. Krajem rujna na našem području bilo je 89.175 zaposlenih osoba, odnosno 1183 više nego prethodnog mjeseca. Vlada RH i Zavod prate trendove i želimo biti pouzdan partner u očuvanju radnih mjesta i potpora poduzetnicima. Do sada smo zaprimili oko 5500 zahtjeva, čime smo obuhvatili oko 30.000 zaposlenih osoba kod poslodavaca na našem području, a utrošeno je više od 310 milijuna kuna. Tijekom rujna poslodavci su oglasili 1389 slobodnih radnih mjesta, što je 150 više nego u istom razdoblju prošle godine, a vjerujem da će i mjere u razdoblju listopad – prosinac imati željeni učinak – rekao je predstojnik Regionalnog ureda HZZ-a Ivan Ravlić.