Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Potpisan sporazum o suradnji u projektu Europska prijestolnica kulture Piran - Pirano 2025.

I Istrani će biti dio priče EU prijestolnice kulture

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Ovo je kandidatura svijeta koji želi biti zajedno i preko kulture pronaći način kako se dodatno zbližiti

Potpisivanje sporazuma o suradnji u projektu Europska prijestolnica kulture Piran - Pirano 2025. održano je u listopadu u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Prisustvovali su mu zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Pirana Đenio Zadković, gradonačelnik Izole Danilo Markočič, gradonačelnik Ankarana Gregor Strmčnik te gradonačelnik Kopra Aleš Bržan.

OTVORENA IZLOŽBA O LJEPOTAMA JAPANSKIH LUTAKA KAO DIO PRIJATELJSKIH VEZA ISTRE I JAPANA I u izvanrednim okolnostima kultura spaja ljude i nadilazi sve granice

Naime, Piran je jedan od četiri finalista u užem izboru za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2025. za Sloveniju, a pod geslom „Val promjena“ kandidatura ima prekogranična obilježja jer su ga podržali i susjedi iz Hrvatske i Italije.

Nadilaženje granica

U uvodnom dijelu govorili su pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica i voditeljica kandidature projekta „Piran - Pirano 4 Istra EPK 2025.“ Martina Gamboz.

Prema riječima pročelnika Torbice, u programu „Forma viva“ koji se bavi likovnošću, sudjelovat će Pučko otvoreno učilište Poreč, međunarodna kiparska škola Montraker i Mediteranski kiparski simpozij. U programu „IstraCine“ uključeni su Pulski filmski festival, Motovunski filmski festival, Istarska filmska komisija, Pulska filmska tvornica i PorečDox. “Forum Babilon” bavi se literaturom, a sudionici će biti i Sajam knjige u Puli, Forum Tomizza, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Kuća pisaca iz Pazina i Gradska knjižnica Pazin.

Uz partnerstvo s HŽ putničkim prijevozom uredit će se odjeljak vlaka na istarskoj željeznici SURADNJA S ITALIJOM Turistima omogućavaju da vlakom i na biciklima obilaze Istru

U programu koji će se baviti istarskom poslijeratnom poviješću i migracijama sudjelovat će Povijesni i pomorski muzej Istre, Etnografski muzej Istre i Istarsko povijesno društvo. Gradonačelnik Pirana Đenio Zadković zahvalio se na podršci, poručivši kako je nadilaženje granica jedna od temeljnih odrednica kandidature.

– Današnji svečani događaj važna je prekretnica u realizaciji naše vizije o povezivanju. Za Istru i sjeverni Jadran naša je kandidatura povijesni događaj bez premca. Zajednička nam je ljubav prema Istri, ljubav prema istarskom načinu života, prema ljudima koji su povezani morem, kako na slovenskoj, tako i na hrvatskoj strani – kazao je gradonačelnik Zadković.

ŽUPANIJA RASPISUJE JAVNI POZIV Poduzetnicima su ove godine na raspolaganju čak dva milijuna kuna

Okupljenima se obratio i župan Radin koji je rekao da nije bilo nikakve dvojbe oko pružanja podrške kandidaturi Pirana za Europsku prijestolnicu kulture.

Prepoznata inicijativa

– Nismo imali nikakvu sumnju jer znamo vrlo dobro da pripadamo istom povijesnom, kulturnom i civilizacijskom krugu, tim više što je ta inicijativa prepoznata i u Trstu, Veneciji, Muggii i Venetu. Prepoznalo ju je i svih 10 istarskih gradova. To je i naša kandidatura, kandidatura svijeta koji želi biti zajedno, koji želi surađivati, koji preko kulture želi pronaći način kako se dodatno zbližiti – istaknuo je župan.