Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Odali počast onima koji su za hrvatsku slobodu i za naš način života dali sve

1/8
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U nazočnosti državnog vrha, te predstavnika vojnih i civilnih udruga položeni su vijenci u spomen-parku “Kristalne kocke vedrine”

Nešto skromnije nego prijašnjih godina zbog epidemije koronavirusa, ali uz sve počasti i dostojanstveno, u Okučanima je obilježena 25.obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Počinju pregledi Postupna normalizacija rada bolnice

Sudjelovalo 7200 vojnika

U akciji koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca koji su za samo 32 sata oslobodili oko 500 četvornih metara okupiranog teritorija zapadne Slavonije, čime je Brodsko-posavska županija postala i teritorijalno cjelovita. Isto tako, zauzet je vrlo važan strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga, u akciji je smrtno stradao 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a njih 162 su ranjena.

Akcija Bljesak prethodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije, čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Svečanost obilježavanja započela je himnom u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša. Nakon toga uslijedilo je čitanje imena 51 poginulog branitelja, a pročitao ih je policajac i maratonac Krešimir Šimić, sin poginulog branitelja.

Platforma “lokalno2go” omogućit će online kupnju domaćih proizvoda Uz “pametne tržnice” do zdrave domaće košarice na kućnu adresu

Uz nazočnost državnog vrha, predstavnika vojnih i civilnih udruga položeni su vijenci u spomen-parku “Kristalne kocke vedrine”.

– Zahvaljujući ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, u našem mandatu uredili smo ovo spomen-obilježje. Stalno obogaćujemo sadržaj koji postoji ovdje u Okučanima, koji nas sjeća na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ostvarene nacionalne zadaće

On je podsjetio da je oslobađanje zapadne Slavonije u proljeće 1995. godine označilo prekretnički trenutak i uvod u vojno-redarstvenu operaciju Oluja, kojom je praktički osim hrvatskoga Podunavlja oslobođen tada gotovo cijeli okupirani teritorij Hrvatske.

– Upravo stoga danas 25. obljetnicu želimo u modernoj i slobodnoj Hrvatskoj, Hrvatskoj koja je u međuvremenu ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, postala članica NATO-a i EU, još jednom u ime Vlade odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu i za naš način života dali sve – naglasio je premijer.

Razvoj mreže širokopojasnog interneta Superbrzi internet dobit će 8342 kućanstva na istoku županije

U ime Brodsko-posavske županije vijence su u znak sjećanja na poginule branitelje položili župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine i zastupnik u Saboru Pero Ćosić, a u ime općine Okučani načelnik Aca Vidaković te predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac. Molitvu i blagoslov predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.