Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Platforma “lokalno2go” omogućit će online kupnju domaćih proizvoda

Uz “pametne tržnice” do zdrave domaće košarice na kućnu adresu

1/2
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL/Ilustracija
Roba će se u početku dostavljati dva puta na tjedan, a cilj je imati minimalno 70 dostava tjedno u prvoj godini rada. Budu li financijske mogućnosti dopuštale, moglo bi se osigurati i više dostava

Trenutačna situacija s epidemijom koronavirusa istaknula je važnost dostupnosti kvalitetnih i zdravih domaćih prehrambenih proizvoda. Želeći poboljšati stanje na tržištu, Centar za razvoj Ravnica inicirao je pokretanje platforme lokalno2go, koja je protekli tjedan predstavljena u županijskoj vijećnici u Slavonskom Brodu.

Dan županije kao prilika za podsjećanje na učinjeno u protekloj godini ”Shvatimo krizu kao izazov u sagledavanju novih prilika”

Od 1. svibnja

Prema prijedlogu, platforma bi trebala djelovati na području Brodsko-posavske županije, a partneri na projektu bile bi obrtne uslužne djelatnosti isključivo s područja županije, i to one koje su nužne da bi se projekt mogao realizirati. Riječ je o onima koji su već dio svog vremena, ljudskih i financijskih kapaciteta uložili u projekt od kraja 2019. godine od kada se radi na razvoju i postavljanju spomenute platforme, odnosno obrta za posredništvo, trgovinu, web-dizajn, digitalnu platformu, dostavu, logistiku i drugo. Cilj inicijative je da se u partnerstvo uključe i Županija, zainteresirane jedinice lokalne samouprave i drugi da bi projekt uistinu i nakon ovog kriznog vremena pridonio rastu i razvoju proizvođača i prerađivača na ovom području.

Kako je istaknuto, jedna od vitalnih aktivnosti platforme je priprema baze podataka, razrada projekta, ugovaranje partnera i priprema dizajna, unošenje podataka, ažuriranje i administracija sve dodatne dokumentacije kako bi platforma mogla biti stavljena u funkciju od 1. svibnja ove godine uz osiguranje dostatnih sredstava.

Platformom lokalno2go, odnosno, “pametnim tržnicama” žele se postići dva rješenja koja na ovom području još nisu u potpunosti dostupna, a inovativna su po svojim karakteristikama.

Još nije vrijeme za popuštanje mjera Stožer nije podržao inicijativu o ukidanju propusnica

Platforma će omogućiti uspostavu baze podataka svih zainteresiranih proizvođača i prerađivača u Brodsko-posavskoj županiji, točno mjesto odakle dolaze, namirnice koje proizvode i njihove karakteristike, što je i po kojim cijenama ponuđeno kupcima, dok će kupci birani proizvod moći naručiti online te će im isti biti dostavljen na kućni prag. U početku, kupci će moći od raspoloživih namirnica birati dostavu dva dana u tjednu. Proizvođači bi bili s područja cijele županije (regije), dok bi kupci, u ovoj fazi, s obzirom na raspoložive kapacitete dostave, bili s područja Slavonskog Broda.

Drugi dio ponude bit će “zdrave košarice” u kojima bi proizvođač uz svoju košaricu hrane u ponudi imao i gotov recept za pripremu sirovih i polusirovih namirnica ili proizvoda koji su isključivo od poljoprivrednih proizvođača.

Također, platforma “lokalno2go” preuzet će odgovornost naplate i dostave, a većina svih radnji bit će na voditelju projekta i operativnom izvršitelju.

Cilj je imati minimalno 70 dostava tjedno u prvoj godini rada, a ako financijske mogućnosti budu dopuštale, moglo bi se osigurati i više dostava, čime bi se osiguralo više prometa proizvođačima.

Promocija lokalnih proizvoda

Kako su naglasili idejni začetnici, u budućnosti, kad platforma zaživi, edukacijom kroz “zdrave košarice” i pripremom sirovih i polusirovih namirnica utjecalo bi se i na zdravlje stanovnika i zdrav razvoj te mogućnost širenja i na druge dijelove Hrvatske radi promocije proizvoda s područja Brodsko-posavske županije.

Javni natječaj za financiranje programa Udrugama koje doprinose gospodarstvu 70.000 kuna

– Sudjelovanje županije u ovom projektu omogućilo bi ubrzanje procesa realizacije platforme, plasman proizvoda kroz online sustav, dostavu robe od proizvođača do kućnog praga kupca, kupnju zdrave hrane, zadržavanje u kući u vrijeme rizično za kretanje te implementaciju projekta koji će dugoročno funkcionirati s ciljem povezivanja proizvođača i prerađivača – zaključeno je na sastanku.