Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
KOMEMORACIJA

Odana počast za 314 poginulih branitelja

Na komemoraciji je sudjelovao i župan Ivo Žinić, koji je položio zajednički vijenac s predstavnicima još tri županije i Grada Novske
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Nakon oslobođenja velikog djela zapadne Slavonije tijek Domovinskog rata krenuo je potpuno drugim smjerom – rekao je župan.

Na spomen-području Trokut Novska i ove je godine, uza sve potrebne protuepidemijske mjere, održana tradicionalna komemoracija u spomen na branitelje poginule na novljanskom ratištu. U borbama na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, a više od 500 ih je ranjeno.

SAMOBOR Otvorena spomen-soba 151. brigade

Komemoracija se obilježava 29. listopada, na dan kada je operacijom Orkan 1991. godine počelo oslobađanje zapadnoslavonskog područja u Domovinskom ratu. Na komemoraciji je sudjelovao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je odao počast polaganjem zajedničkog vijenca s predstavnicima Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Novske.

Župan je naglasio da je bitka na Trokutu Novska jedan od najvažnijih događaja u Domovinskom ratu kojim je oslobođen najveći dio zapadnoslavonskog područja i spriječena namjera velikosrpskog agresora da odsiječe Slavoniju.

KOMEMORACIJA KOD SPOMENIKA SMRTNO STRADALIM BRANITELJIMA Obilježen spomendan rujanskog ratnog pothvata

– Ona je bila prekretnica daljnjih događanja u Domovinskom ratu. Do tada je bilo nekoliko manjih oslobađajućih operacija. Posebna je po još nečemu. Naime, u njoj je sudjelovao velik broj hrvatskih branitelja s područja gotovo četiri županije. Nažalost, puno ih je i poginulo. Važna je jer je uspjela spriječiti naum neprijatelja da presiječe Hrvatsku na dva dijela i ostvari onu famoznu granicu Karlobag – Virovitica. Nakon oslobođenja velikog djela zapadne Slavonije tijek Domovinskog rata krenuo je potpuno drugim smjerom – rekao je župan.