Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Odluka Hrvatskog sabora je velik korak unatrag za Međimurje

Foto: Međimurska županija
Centralizacija sustava općih i županijskih bolnica je pogrešna, smatra župan Matija Posavec i dodaje da ona neće riješiti probleme

Ne jenjavaju reakcije na donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim su osnivačka prava bolnica sa županija prebačena na državu.

Neće potpisati

– Dok sam župan, nikad neću potpisati nijedan dokument kojim će se pokušati ukinuti neki od odjela, zaustaviti neka od investicija ili se suštinski intervenirati u razvoj zdravstvenog sustava koji smo sami zacrtali – rekao je međimurski župan Matija Posavec. Upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec od 2024. preuzima država.

– Ovaj Zakon o zdravstvenoj zaštiti ima i dobrih elemenata te je u nekim segmentima prepoznao probleme, poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, rane intervencije u djetinjstvu, smanjenja lista čekanja, uvođenja reda u sustav. No, ono što smatram da je duboko pogrešno je centralizacija sustava općih i županijskih bolnica – dodao je Posavec, koji smatra da preuzimanje osnivačkih prava neće riješiti probleme u hrvatskom zdravstvu jer “dugove ne stvaraju opće i županijske bolnice, već ustanove pod ingerencijom države – kliničke bolnice i centri”.

Međimurska županija se kao osnivač zdravstvenih ustanova ponašala štedljivo i racionalno te je izgradila zdravstveni sustav u skladu s potrebama stanovništva, naglasio je Posavec i dodao da su u tijeku brojni razvojni projekti, pa je pitanje hoće li se dinamika njihove realizacije zakomplicirati. Izrazio je razočaranje što je i međimurski zastupnik u Hrvatskom saboru glasao za preuzimanje bolnice i time između interesa Međimurja i interesa svoje stranke izabrao interes političke stranke.

– U inat pogrešnim odlukama kojima je cilj preuzimanje osnivačkih prava nad našom bolnicom, nastavljamo sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, nastavljamo obnovu naših odjela, zgrada, nabavljanje opreme te ulaganja u medicinski kadar – zaključio je Posavec.

Predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina smatra da je odbijanjem amandmana Andreje Marić i Boške Ban Vlahek vladajuća većina u Saboru ugrozila jedan od vitalnih interesa Međimuraca. Županijski vijećnik Željko Pavlic rekao je da je odluka Sabora udarac za Međimursku županiju, kojoj se uskraćuje mogućnost da sama odlučuje o svom zdravstvenom sustavu. I saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić oštro su reagirale na, po njima, ignoriranje interesa Međimurja u Hrvatskom saboru. A. Marić smatra da je interes Međimuraca da se liječe tamo gdje žive. Odluka Hrvatskog sabora je velik korak unatrag za Međimurje, smatra čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Sagradili je samodoprinosom

– Ne ulazeći u proklamiranu reformu zdravstva, koja je evidentno nužna i iz financijskih, organizacijskih i strukturnih razloga, smatram da će prebacivanje osnivačkih prava naše bolnice s Međimurske županije na Republiku Hrvatsku imati negativne posljedice na kvalitetu i količinu zdravstvenih usluga koju će Međimurci moći dobiti u Čakovcu. Bolnicu doživljavamo kao “svoju” zbog toga što smo je u bivšem sustavu sagradili samodoprinosom svih građana Međimurja, u novije vrijeme, sagradili, obnovili i u velikom dijelu opremili sredstvima županijskog i lokalnih proračuna, u njoj rade liječnici koje smo i stipendirali te koji ovdje žive – istaknula je.

Suradnja Obrtnicima pomoć u pronalaženju poslova Pogranični krajevi Dobra perspektiva suradnje Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza Pomažu u obuci liječnika i iz drugih krajeva