Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Županijska skupština donijela nekoliko važnih odluka

Određena visina turističke pristojbe za 2020. godinu i zakupnina poslovnih prostora domova zdravlja

Dom zdravlja i Hitna pomoć u Metkoviću
1/4
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da je klub vijećnika HDZ-a uložio amandman i zatražio sniženje predloženih cijena zakupa za 20 posto

Na sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, među ostalim, usvojena je odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu, slijedom donošenja Zakona o turističkoj pristojbi iz svibnja 2019., dok je temeljem novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti određena promjena cijene zakupnina za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. U skladu s odlukom utvrđena je visina turističke pristojbe po osobi i noćenju i visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Posjet kineske delegacije EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE Delegaciji kineske grupacije predstavljena riječka kulturna i turistička ponuda

Amandmanom snizili cijene

Na Skupštini je također usvojena Odluka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Županija, uz amandman kluba vijećnika HDZ-a.

– Do sada smo imali jednu državnu odluku na razini cijele županije i cijenu koja je iznosila 1250 kuna. Mi smo stoga podržali prijedloge domova zdravlja. Određene su četiri zone. U pripremama za ovu sjednicu dogovorili smo umanjenje planiranih cijena za 20 posto i predlažemo da se takva odluka donese – izložio je u uvodu župan Nikola Dobroslavić.

Donesenom odlukom određene su četiri zone: 1. Dubrovnik (izuzev Orašca i pripadajućih otoka), 2. Metković, Ploče, Orašac, Srebreno i Cavtat, 3. Opuzen, Korčula, Vela Luka, Blato, Čara, Orebić, Smokvica, Slano, Ston, Janjina, Gruda, Postranje te 4. Mljet, Lopud, Šipan, Lastovo, Trpanj, Kuna Pelješka.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Poslovni prostor Dom zdravlja daje u zakup za obavljanje zdravstvene djelatnosti u Mreži javne zdravstvene službe zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu na osnovi zakupa, kao i onima na osnovi koncesije koji nastavljaju obavljati djelatnost u privatnoj praksi u ordinaciji te zdravstvenim radnicima koji na temelju odluke Upravnog vijeća Doma zdravlja prekidaju radni odnos u Domu zdravlja i nastavljaju obavljati privatnu praksu u ordinaciji, poslovnom prostoru u zakupu u kojem su do tada obavljali zdravstvenu djelatnost u radnom odnosu u Domu zdravlja.

U dubrovačkoj katedrali služena sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice Predstavnici MORH-a i HRM-a položili su vijenac i zapalili svijeću za sve poginule

Podjela i po veličini

Cijena za poslovne prostore podijeljena je i po veličini i to na prostore manje od 50 metara četvornih, prostore između 50 i 100 metara četvornih te prostore veće od 100 metara četvornih.

Izvorna Odluka predviđala je nešto više cijene, ali prihvaćanjem amandmana HDZ-a, u prvoj zoni mjesečni zakup će biti 2800, odnosno 3200 i 3600 kuna, ovisno o veličini prostora. U drugoj zoni iznosi su 2000, 2400 i 2800 kuna, u trećoj 1600, 2000 i 2400 kuna, te u četvrtoj zoni 1200, 1400 odnosno 1600 kuna.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Inače, važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstvenim radnicima koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u Mreži javne zdravstvene službe vrijede do zaključivanja novih ugovora.

Također, ostaju na snazi važeći ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni sa zdravstvenim radnicima koji obavljaju zdravstvenu djelatnost izvan Mreže javne zdravstvene službe, ugovori o zakupu za obavljanje nezdravstvene djelatnosti i ugovori o zakupu za obavljanje ljekarničke djelatnosti u privatnoj praksi.