Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Klizišta prijete

Odroni zemlje u Novoj Gradiški, ugroženo više kuća

klizište
Foto: Ivica Galović/PIXSELL/Ilustracija
Projekt sanacije klizišta u vrijednosti dva milijuna kuna kandidiran je prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i čeka se pozitivan odgovor

Nakon Slavonskog Broda, klizište izazvano obilnim oborinama, topljenjem snijega i slijevanjem velikih količina vode aktiviralo se i na padini brda Slavča iznad Vinogradske ulice u Novoj Gradiški.

Klizište u Slavonskom Brodu Kuće u opasnosti Na brodskom brdu nakon 8 godina aktivirana klizišta

Za sada je nastradao dio vinograda i jedna drvena kuća za odmor, no odroni zemlje ugrožavaju i druge građevinske objekte, kuće i infrastrukturne objekte za javnu uporabu, ceste i odvodnju. Teren su nakon dojava uznemirenih građana obišli vatrogasci, policija, pripadnici GSS-a i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, koji je razgovarao s mještanima i obećao im pomoć u sanaciji klizišta.

- Pratimo stanje na terenu i pomoći ćemo u skladu s mogućnostima - rekao je Grgić. Prve neprilike s klizištima u ovom dijelu Nove Gradiške pojavile su se još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je isto brdo klizalo i nekoliko je obitelji ostalo bez krova nad glavom, a nakon velikih poplava 2014. godine mještani su iznova počeli upozoravati na potencijalnu opasnost. Projekt sanacije klizišta u vrijednosti dva milijuna kuna kandidiran je prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i čeka se pozitivan odgovor.

Župan Božidar Longin posjetio Posedarje Župan Longin obišao klizišta: 'Problem u Posedarju se mora riješiti izgradnjom potpornog zida'