Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 39 pregleda
Nastavak informatizacije

Održana prva e-sjednica, umjesto hrpe papira vijećnici imali tablete

e sjednica Zadarska županija
Foto: Zadarska županija
Financijska ušteda u proračunu, racionalizacija troškova i veća učinkovitost u procesu pripreme i održavanja sjednica, veća transparentnost rada Skupštine i njenih radnih tijela, glavni je cilj e-sjednica

Vijećnici Skupštine Zadarske županije održali su prvu e-sjednicu na kojoj su umjesto papirnatih materijala koristili elektroničke materijale putem tablet uređaja. Novina je to koja je usvojena prošle godine Izmjenama i dopunama poslovnika Županijske skupštine, a realizirana je kako je i planirano u prvom kvartalu ove godine, izvijestili su iz Zadarske županije.

S ovim projektom Županija nastavlja s aktivnostima vezanim za informatizaciju svojih poslovnih procesa koje kontinuirano provodi proteklih nekoliko godina (e-sjednica kolegija župana, e-pisarnica, službeni glasnika online itd.)

Do uvođenja elektroničkih materijala, Zadarska je županija po sjednici dostavljala oko 80 materijala na različite adrese.Osim vijećnicima materijali su se dostavljali dužnosnicima, pročelnicima, predstavnicima nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji, Savjetu mladih u Zadarskoj županiji, saborskim zastupnicima izabranim iz Zadarske županije te svim političkim strankama koje imaju svoje članove u Županijskoj skupštini. Takav poslovan proces uzrokovao je veliku potrošnju papira i tonera te troškove pakiranja i dostave.  

Prema okvirnim izračunima godišnje se tako za pripremu sjednica Županijske skupštine i njenih radnih tijela printalo, pakiralo i dostavljalo  oko 160.000 listova papira obostrano.

Cilj uvođena e-sjednica je financijska ušteda u proračunu, racionalizacija troškova i veća učinkovitost u procesu pripreme i održavanja sjednica, veća transparentnost rada Skupštine i njenih radnih tijela. Posebno se naglašava postizanje ekološki osviještenog poslovanja kroz smanjenu potrošnju papira, prestanak upotrebe kopirnih strojeva i fizičke dostave materijala

Materijali se sada vijećnicima dostavljaju isključivo u elektroničkom obliku, i za tu svrhu su im privremeno, za vrijeme trajanja mandata, dati na korištenje tablet uređaji putem kojih će preuzimati i koristiti materijale. Za trošak nabave softwarea, pripremu wi-fi bežične mreže i tablet uređaja utrošeno je 124.000,00 kuna.