Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Dobar završetak godine

Opća bolnica Bjelovar dobila dva nova aparata, pohvalila se i rođenjem 10 % više djece

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Bolnica je dobila laser YAG za oči te aparat ICG kao pomoć pri operacijama

Opća bolnica Bjelovar postala je bogatija za vrijedan laser YAG te aparat ICG. Nova aparatura više je nego dobrodošla, a liječnici koji rade na odjelu oftalmologije i ginekologije, gdje je oprema stigla, kažu da će rad s pacijentima biti daleko učinkovitiji. S novom medicinskom opremom zadovoljan je doktor Tibor Toth s Odjela ginekologije, koja s radom kreće uskoro.

Od 250.000 do 300.000 kn

– Zadovoljstvo mi je da mogu najaviti vrlo skoro otvaranje i početak funkcioniranja sustava koji će nam jako pomoći u operativnim zahvatima zloćudnih tvorevina u trbuhu.

Osnivački Sabor Regionalne podružnice sjeveroistok Demokrata OSNIVAČKI SABOR Prvi ogranak nove stranke Demokrati osnovan je u Bjelovaru

Riječ je o aparaturi s kojom možemo prikazati limfne čvorove i na taj način vizualizirati postoje li metastaze, čime, ako je potrebno, možemo prošiti operativni zahvat u smislu da vadimo i limfne čvorove koji su zahvaćeni zloćudnim procesom. Oprema je trenutačno u procesu montiranja, a počet ćemo je koristiti iza Nove godine.

Osim toga, na odjelu ginekologije otvorili smo novu endoskopsku ambulantu s potpuno novim uređajima koji će omogućiti pregled i vršenje dijagnostičkih postupaka i kod žena koje su polupokretne ili nepokretne – rekao je doktor Toth te objasnio kako se aparat ICG koristi za vrijeme samog operativnog zahvata.

Naime, tijekom operacije promatraju se limfni čvorovi i po potrebi se odstranjuju. Primjerice, do sada su ponekad morali proširivati operacije bez obzira na to što su možda sumnjali da nema metastaza u limfnim čvorovima, dok će na ovaj način doktori biti sigurni treba li radikalizirati operativni zahvat zbog prisustva tih patoloških limfnih čvorova.

Svake godine Gala koncert je glazbeni spektakl, sa šarenom pozornicom, a koncert će snimati i HRT Već 16. godinu zaredom božićna manifestacija Na Gala koncertu Ivana Kindl, Wayne Ellington, Borna Šercar, Maya Azucena

Vrijednost aparata je od 250.000 do 300.000 kuna, a ovisi o tome kakvu će dodatnu opremu kupiti. Toth je također istaknuo kako je ove godine dosad u Bjelovaru rođeno čak 10 posto više djece nego što je to bio slučaj cijele prošle godine, a do kraja godine očekuje da će biti otprilike petnaestak posto više novorođenčadi nego 2017. godine.

Doktor Davor Malčić, voditelj bjelovarskog Odjela oftalmologije istaknuo je da su za kupnju lasera YAG zaslužne i neke bjelovarske udruge.

Pomagale udruge

– Uspjeli smo kupiti laser YAG zadnje generacije čime smo kompletirali mogućnosti liječenja prednjeg segmenta oka. Počeli smo s donacijama kojima nam je pomogla Udruga slijepih Bjelovar, koja je organizirala humanitarnu likovnu koloniju. U prikupljanju sredstava su se osobito istaknule i Udruga žena Gudovac, tako da smo tu skupili oko 35 tisuća kuna, a ostatak od 150 tisuća kuna uložila je uprava OB Bjelovar – rekao je Malčić (na slici).

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Laser je namijenjen i liječenju sekundarne mrene, ultrazvučnoj operaciji mrene te liječenju glaukoma odnosno očnog tlaka. Najvažnije je to da pacijenti više ne moraju ići u Zagreb na pretrage.

– Imamo novo radilište na kojem će raditi mladi specijalisti, a i ubuduće planiramo zapošljavati specijalizante koji će zamijeniti nas starije, trenutačno su dva liječnika pred mirovinom – napomenuo je Malčić.

Ciglena investicije Obnovljena igrališta u Cigleni i Radničkom naselju