Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Rješenje problema mjesta djece u jaslicama i vrtiću u Dugopolju

Općina će sufinancirati do 1000 kuna troškova za boravak u privatnim vrtićima

Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić i njegova zamjenica Anita Marasović
Foto: Općina Dugopolje

Općina Dugopolje organizirala je u suradnji s Crvenim križem besplatno ljetovanje za 45 djece iz Grada heroja – grada Vukovara.

Kako se općina Dugopolje ne nalazi uz more, da bi maleni Vukovarci mogli u potpunosti uživati u morskim radostima bili su smješteni u kampu u Okrugu Donjem na otoku Čiovu. Djeca su na Čiovu boravila sedam dana, a za vrijeme njihovog boravka imali su razne aktivnosti te obišli znamenitosti grada Trogira.

Općina Dugopolje Institut za javne financije U godinu dana za transparentnost proračuna Dugopolje dobilo najvišu ocjenu. S nule su skočili na pet

Prijateljstvo s Vukovarom

– Općina Dugopolje posebno je ponosna na svoje prijateljstvo sa gradom herojem Vukovarom. Nakon što smo u proteklom razdoblju opremili dvije informatičke učionice i sufinancirali izgradnju spomen doma na Trpinjskoj cesti, na ovaj način nastavljamo razvijati dobre odnose i suradnju sa Vukovarom. Iznimno nam je drago da smo organizacijom ljetovanja usrećili vukovarsku djecu od 1. do 4. razreda osnovnih škola i omogućili im uživanje u ljetnim radostima. Naravno, i u budućnosti ćemo nastaviti raditi na osnaživanju prijateljskih odnosa između Vukovara i općine Dugopolje, te se nadamo ostvarenju još bogatije suradnje, pogotovo na području kulture i sporta – rekao je načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić.

Ova aktivnost nastavak je uspješne suradnje ovih dvaju prijateljskih mjesta koji se temelji na Sporazumu o suradnji koji je potpisan u rujnu 2014. godine. Do sada, osim što je darovala informatičku opremu za informatičke učionice dviju osnovnih škola Siniše Glavaševića i Blage Zadre te sufinancirala i Spomen dom na Trpinjskoj cesti, Općina Dugopolje sudjelovala je i u raznim akcijama pomoći u gradu heroju Vukovaru.

Suradnja Dugopolja i Vukovara, geografski udaljenih, ali bliskih mjesta, kako ističu dužnosnici oba mjesta, na sličan će se način nastaviti  i u budućnosti.

Nova vatrogasna vozila Povijesni dan za vatrogastvo Županija sufinancira kupnju 16 novih vatrogasnih vozila

Osim toga, Općina Dugopolje donijela je odluku o sufinanciranju boravka u privatnim dječjim vrtićima. Dugopolje na taj način, kako su pojasnili, želi riješiti problem mjesta u vrtiću i jaslicama dok se ne izgradi novi vrtić koji će uključivati sve što je potrebno za boravak djece. Općina Dugopolje će sufinancirat troškove boravka djece rane i predškolske dobi u vrtićima kojima Općina Dugopolje nije osnivač uz određene uvjete.

Prvi uvjet, općina će sufinancirati troškove boravka djece ako kapacitet dječjeg vrtića nije dostatan, a dijete je prošlo redovan postupak prijave te udovoljava uvjetima upisa za DV „Cvrčak“ – Solin u podružnici „Maslačak“ koja djeluje na području općine Dugopolje. Drugi uvjet je da dijete i jedan od roditelja ili skrbnika ima prebivalište na području Općine Dugopolje

Ukupno će se sufinancirati troškovi u visini od 50 posto od cijene pojedinog programa odnosno u najvećem iznosu do 1000 kuna mjesečno po djetetu, a ostatak do pune cijene snosi roditelj ili skrbnik.

Uplate na račun vrtića

Financije su osigurane iz sredstava Općine Dugopolje, a uplate će se, kako pojašnjavaju, vršiti na račune dječjih vrtića čiji se programi sufinanciraju.

Inače, dječji vrtić u Dugopolju osnovan je u rujnu 1984. godine, a sa službenim radom počeo je u lipnju iste godine osnivanjem tzv. “Male škole”.

U početku je vrtić pohađalo 74 djece u dvije grupe od kojih je jedna bila za predškolsku djecu u jutarnjoj smjeni. Bile su zaposlene dvije odgojiteljice (Čular Snježana i Pavić Mira) te jedna pomoćnica (Slavica Jurenić). U prve dvije godine upisivala su se samo djeca “predškolci”, a u trećoj godini djelovanja oformljena je jedna “mješovita” grupa i jedna grupa “predškolaca”.

Do 1990. godine vrtić je djelovao pod imenom “Tatjana Marinić” i “N.Nediljka Radovčić”, a nakon 1990. godine djelovanje mu se veže uz Općinu Solin tj. D.V. “Cvrčak” u osnivanju. U sklopu toga vrtić djeluje i danas pod imenom D.V. “Maslačak”.

Općina Dugopolje Donacija Općine Dugopolje Denis Rogošić dobio električna kolica koja mu slobodu znače