Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Nastupili učenici Glazbene škole iz Varaždina, a koncertom ravnao glasoviti Julian Rachlin

Orkestar Youth Orchestra Alpe Adria oduševio na koncertu u Musikvereinu u Grazu

U sklopu projekta Youth Orchestra Alpe Adria, čiji je nositelj Konzervatorij „Johann-Joseph-Fux“, učenici Glazbene škole iz Varaždina održali su s kolegama iz Nice, Brunica, Ljubljane, Kopra i Szombathelya veličanstveni koncert u Musikvereinu u Grazu
1/6
Foto: Varaždinska županija

U sklopu projekta Youth Orchestra Alpe Adria, čiji je nositelj Konzervatorij „Johann-Joseph-Fux“, učenici Glazbene škole iz Varaždina održali su s kolegama iz Nice, Brunica, Ljubljane, Kopra i Szombathelya veličanstveni koncert u Musikvereinu u Grazu.
Priliku da sudjeluju u ovom projektu dobile su učenice varaždinske Glazbene škole Patricija Percl, učenica 2. b razreda na trombonu i Dora Strelec, učenica 4. b. razreda na violini. Orkestru su se pridružili i bivši učenici Glazbene škole, Vid Ilčić, student viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Fran Povijač, student horne na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu.

Ponosni na uspjehe
Kao uvod u koncert izvedena je skladba mađarske skladateljice Judith Varga Shattered Sun pod dirigentskom palicom Clare Bauer Wagsteiner, skladana upravo za ovu prigodu. Zatim su mladi talentirani glazbenici okupljeni u jedinstveni simfonijski orkestar izveli 1. Simfoniju Gustava Mahlera, poznatiju kao Titan simfonija, pod dirigentskom palicom eminentnog maestra Juliana Rachlina.
Uz brojne uzvanike, na koncertu su uživali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji NJ.E. Danijel Glunčić, dr. Nikolaus Hermann, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr.sc. Davor Matačić te mnogi drugi.

Foto: Varaždinska županija

- Svi smo ponosni na rad i uspjehe naše Glazbene škole za koju imamo velike planove. Pokrenuli smo projekt u sklopu kojeg planiramo dograditi i obnoviti jednu od najljepših povijesnih palača u Varaždinu u kojoj škola djeluje. Realizacijom projekta dobili bismo uvjete za proširenje djelatnosti, ali i izuzetno važan prostor za pokretanje novih programa visokoškolskog obrazovanja. Svi nastupi, osvojene medalje i nagrade učenika i profesora Glazbene škole potvrđuju da je to potrebno. Lijepo je bilo u Musikvereinu u Grazu uživati u izvedbama učenika naše škole, ali i ostalih partnerskih škola - rekao je župan Stričak.
- Julijan Rachlin jedan je od najvećih violinista na svijetu i imati priliku ne samo nastupati, nego i s njim raditi nekoliko dana na probama iznimna je čast za svakog od glazbenika, a posebice za učenike naše škole - dodao je ravnatelj Matačić. 

Odlično predstavili Hrvatsku
Veleposlanik Danijel Glunčić koncert u Grazu opisao je kao jedinstveni glazbeni događaj ne samo u Štajerskoj već i u cijeloj Austriji:
- Posebno mi je drago da su u ovom međunarodnom orkestru sudjelovali mladi glazbenici iz Glazbene škole Varaždin koji su tako odlično predstavili Hrvatsku - rekao je.
Glazba koja spaja i pobjeđuje sve granice najbolji je opis projekta Youth Orchestra Alpe Adria nastalog na inicijativu Konzervatorija Johan Josef Fuchs iz Graza, koji je u okviru KA2 Erasmus+ projekta i uz potporu Musikvereina Graz, okupio mlade glazbenike. A priliku da sudjeluju u projektu mobilnosti kojim se promiče međunarodna suradnja glazbenih institucija dobili su Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Glasbena šola Koper, Glazbena škola Szombathely, Istituto per L’Educazione Musicale in Lingua Tedesca e Ladina iz Brunecka, The Conservatoire Pierre  Cochereau à rayonnement régional de Nice te Glazbena škola u Varaždinu. 
Nakon prošlotjednog koncerta u Grazu uslijedili su koncerti 27. lipnja u Portorožu te dva dana kasnije u talijanskom gradu Sacile.  


storyeditor/2024-06-24/novska_b_slager_gaming_kamp.jpg IZRADA VIDEOIGARA Ljetni gaming kamp za djecu ponovno u Novskoj u srpnju i kolovozu Mladi koprivnički robotičari kod predsjednika Milanovića Koprivnica Velik uspjeh mladih robotičara na Europskom prvenstvu u Njemačkoj U Vatrogasnu zajednicu Općine Dubrava stiglo novo vozilo Općinsko natjecanje U Vatrogasnu zajednicu stiglo novo vozilo vrijedno 50.000 €