Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Otvoreni proračun

Osam županija dalo na uvid planove proračuna za 2018. godinu

Novac, brojanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Putem ove aplikacije građani mogu pratiti prihode i rashode po svim klasifikacijama osnovnim grafičkim modelom, te putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama

Osam županija dalo je na uvid putem aplikacije Otvoreni proračun svoje proračunske planove za 2018. godinu. Na ovaj način građani mogu vidjeti planirane prihode i rashode za ovu godinu po pojedinim proračunskim stavkama i kategorijama, a sukladno tome i usporediti ih s drugim županijama.

Župan Goran Pauk u Poljskoj Hrvatska zajednica županija Širenje suradnje, veća transparentnost i novi projekti u zemlji i regiji

Planove proračuna za 2018. godinu mogu se vidjeti za Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Varaždinsku, Primorsko-goransku, Istarsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalamatinsku županiju.

Iz Hrvatske zajednice županija podsjećaju da su još krajem 2016. godine pokrenuli aplikaciju Otvoreni proračun kako bi građanima na unificiran način predstavila vizualizaciju svih županijskih proračuna. Također, ovo je prvi puta da jedna razina samoupravne vlasti u potpunosti jednako omogućuje građanima uvid u svoje kompletno financijsko poslovanje i to u stvarnom vremenu.

Putem ove aplikacije građani mogu pratiti prihode i rashode po svim klasifikacijama osnovnim grafičkim modelom, te putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama. Osim toga, aplikacija nudi modul “pitanja i odgovori” (za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu i “složeno analiziranje” za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama. Na istoj aplikaciji smješteni su tzv. “pretinci” i moduli za preuzimanje službenih proračunskih dokumenata i dokumenata u strojno čitljivom formatu, te raznih publikacija kao npr. “Proračun u malom”. Uz građane i novinare, veliku korist od ove aplikacije imaju i djelatnici županijskih uprava.

Goran Pauk Susret s premijerom i Vladom u Šibeniku Pauk: 'Županije mogu postati pokretač regionalnog razvoja'

Aplikacija omogućuje županijskim odjelima i proračunskim korisnicima različite mogućnosti pregleda, analize i prezentacije svog proračuna. Proračun je (grafički i tablično) po svim klasifikacijama moguće iz ove aplikacije “izraditi” za svaki organizacijski odjel, kao i za svakog proračunskog korisnika.  Na aplikaciji je omogućeno preuzimanje, kako tablica tako i grafova, što svima omogućava vrlo jednostavnu i brzu izradu prezentacija proračuna za razne potrebe.

Vizualni identitet projekta 'Županije – prijatelji djece' Živo i dinamično Predstavljen vizualni identitet projekta 'Županije – prijatelji djece'