Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Hrvatska zajednica županija

Širenje suradnje, veća transparentnost i novi projekti u zemlji i regiji

Župan Goran Pauk u Poljskoj
Foto: Hrvatska zajednica županija
I u 2018. godini Hrvatska zajednica županija će nastaviti zastupati interese lokalne i područne samouprave

Hrvatska zajednica županija nastavila je zastupati interese lokalne i područne (regionalne) samouprave sudjelovanjem u izradi zakona, a u protekloj godini održana su i tri sastanka hrvatskih župana s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem kako bi državnom vrhu bili približeni izazovi 'na terenu'. Osim s premijerom, predstavnici Hrvatske zajednice županija održali su niz sastanaka u resornim ministarstvima razgovarajući o poboljšanjima aktualnih zakona.

Goran Pauk Susret s premijerom i Vladom u Šibeniku Pauk: 'Županije mogu postati pokretač regionalnog razvoja'

U poljskom gradu Torunu održan je šesti susret hrvatskih županija i poljskih regija kojim su intenzivirani poljsko-hrvatski bilateralni odnosi i prijateljstvo, ali i postavljeni temelji suradnje u programiranju operativnih programa kohezijske politike nakon 2020. godine, podsjećaju iz Hrvatske zajednice županija.

Projektom Otvoreni proračun nastavljeno je isticanje važnosti transparentnosti županijskih proračuna, a aplikacija je u potpunosti prilagođena građanima i njihovom sudjelovanju u kreiranju proračuna.

Proveden je i drugi krug foto natječaja Volim svoju županiju kojem je cilj buđenje regionalnog identiteta i promocija ljepota svih krajeva Republike Hrvatske. U sklopu prvog stručnog savjetovanja Hrvatske zajednice županija održana je i Mala škola protokola koja je zbog velikog interesa prerasla u projekt Zajednice.

Goran Pauk kreiranje zajedničkih politika Pauk u Varšavi: Suradnjom vojvodstava i županija u zajedničku budućnost

Europski projekt LADDER kojeg provodi Hrvatska zajednica županija omogućio je financiranje šest projekata na regionalnoj razini, a krajem godine započela je provedba projekta o antikorupciji kojeg Zajednica provodi s Veleposlanstvom SAD-a.

Međunarodna suradnja važna je ne samo zbog povezivanja s drugim europskim asocijacijama, već i zbog Europske kohezijske politike na koju, po prvi puta, imamo priliku utjecati i formirati našu budućnost. Hrvatsko izaslanstvo na čelu s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem aktivno je sudjelovalo u aktivnostima Europskog odbora regija, a u radu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe sudjelovao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Vizualni identitet projekta 'Županije – prijatelji djece' Živo i dinamično Predstavljen vizualni identitet projekta 'Županije – prijatelji djece' Kolegij slavonskih župana Sastanak u Osijeku Pet slavonskih županija ima slične probleme i 2.5 milijardi eura treba strateški uložiti