Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Važan projekt za stanovnike Zagrađa, Bučja i Brodskog Drenovca

Osigurana početna 2 mil. kuna za gradnju sustava odvodnje u graničarskom kraju

Foto: Grad Pleternica
Projekt je vrijedan 25 milijuna kuna, a gradonačelnica je ugovor potpisala u Osijeku

Iako je još davne 2012. godine postojala mogućnost financiranja sustava odvodnje Zagrađe - Bučje - Brodski Drenovac, tek su ovih dana osigurana početna sredstva za izvođenje radova na ovom, izuzetno važnom projektu za Grad Pleternicu.

Poduzetnički inkubator navršio sedam godina postojanja PLINK je Pleternicu svrstao na kartu “business friendly” područja

Drugi sustav aglomeracije

- Ne želim se previše osvrtati na prošlost, ali važno je podsjetiti da je u tom trenutku taj projekt bio opstruiran te da je zbog toga tek ove godine bilo u mogućnosti započeti s prvom fazom financiranja - rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, koja je u petak bila na potpisivanju ugovora u Osijeku.

Da je ovo velika godina, svjedoči i činjenica da je ovo drugi sustav aglomeracije koji će u skoro vrijeme biti izveden na pleterničkom području.

Osim velikog projekta aglomeracije, čija je provedba u tijeku i u sklopu kojega grade 43 kilometra kanalizacijskog sustava i pročistač na rijeci Orljavi, tu su i ta tri naselja koja su terenski tako smještena da nikako nisu mogla biti dio aglomeracije Pleternica.

Riječ je o posebnom sustavu za koji su u Gradu davno ishodili građevinsku dozvolu i koji uporno pokušavaju ugurati u financiranje iz europskih ili nacionalnih fondova. Sada su u tome konačno uspjeli. Tako će u ta tri povezana naselja konačno biti riješeno pitanje sustava odvodnje, koji dosad nisu imali.  

od ove godine Groblja više neće kositi nogometaši i vatrogasci

- Kada nešto intenzivno radite deset godina i onda u istoj godini potpišete ugovore za one projekte kojima građanima dajete uvjete za 21. stoljeće, onda ne moram pretjerano naglašavati koliko nam ovo znači u gradu i koliko smo sretni zbog toga - dodaje.

Gotov za najviše tri godine

Ugovor su potpisali Krunoslav Prpić, predstavnik Tekije koja je nositelj projekta te Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda. Za izvođenje prve faze radova u Hrvatskim vodama osigurano je dva milijuna kuna, a iz proračuna Grada Pleternice još 500 tisuća kuna. No to je tek početak. Vrijednost cijelog projekta je 25 milijuna kuna, a znatnija sredstva trebala bi se uložiti u sljedećoj godini. Gradonačelnica Jozić izrazila je nadu da će projekt biti završen za najviše tri godine.