Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za sezonu

Osigurano 29 ralica i posipača, 10.000 tona soli i 6500 m3 sipine

Foto: Zagrebačka županija
Županijska uprava za ceste brine se o 1258 km županijskih i lokalnih te cesta na području županije

Ralice i posipači su pregledani, sol i sipina su pribavljeni, a sam župan Stjepan Kožić je došao provjeriti da bi potvrdio kako je zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu, za što je osigurano 15,3 milijuna kuna.

Podaci Gospodarske komore Neto plaće u županiji više su 7,9 posto, a raste i zaposlenost

Poseban apel vozačima 

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1258 kilometara županijskih i lokalnih cesta na području Županije, i to onih raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju. To se provodi od 15. studenoga ove godine sve do 15. travnja iduće, a za to je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, jedna freza za snijeg te 5000 tona soli i 5000 kubnih metara sipine. Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta, odnosno onih koji pripadaju I. i II. razini prednosti, a Hrvoje Sokol iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 5000 tona soli te 1500 kubnih sipine. 

Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 9 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme. 

– Potrošnju materijala planirali smo na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad na terenu – rekao je direktor Županijskih cesta Jurica Krleža, dok je ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka posebno apelirao na vozače.

Župan Stjepan Kožić obišao obnovljenu OŠ Milke Trnine u Križu U 11 godina, Zagrebačka županija uložila je više od 17 mil. kuna u školu u Križu

– Molim vozače i sve sudionike u prometu da na svojim vozilima imaju zimsku opremu te da vožnju prilagode uvjetima na cesti – poručio je Landeka. Nadodao je još da će stožeri zimske službe biti na sedam mjesta pripravnosti – Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec i Zaprešić. 
Ceste III. razine prednosti su, inače, uglavnom županijske i lokalne ceste koje su bitne zbog toga što njima često putuju autobuse linije, a na njima se nalaze i prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima. Zbog toga,  prohodnost tim prometnicama mora biti osigurana od 5 ujutro do 20 sati. Ceste moraju biti “čiste” i navečer između 20 sati i 5 ujutro, međutim, u slučaju nekog prosječnog intenziteta padanja snijega, dopuštaju se mogući zastoji od dva sata. 

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati između 7 i 20 sati, a  navečer sve do 7 ujutro, uz mogućnost kraćih zastoja ako snijeg pada prosječnom gustoćom. 

Župan Stjepan Kožić obišao radove na energetskoj obnovi SŠ Vrbovec Radovi ne staju, nakon Vrbovca kreće obnova još četiri školske zgrade

Digli kredit od 50 mil. kuna

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je održavanje samo jedan dio posla kad je cestarski sektor u pitanju, podsjetivši da je županija digla kredit od 50 milijuna kuna kako bi sanirali oko 200 kilometara najugroženijih prometnica. Još je jednom pri tom apelirao na Vladu RH i resorna ministarstva da napokon krenu rješavati problematiku nedostatnih temeljnih prihoda ŽUC-eva u svim županijama RH.