Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Podaci Gospodarske komore

Neto plaće u županiji više su 7,9 posto, a raste i zaposlenost

Foto: Zagrebačka županija
Upravo je u tijeku isplata 7,27 milijuna kuna potpora za 219 prijavljenih projekata

Zagrebačka županija zabilježila je najveći rast neto plaće u Republici Hrvatskoj, i to za 7,9 posto u odnosu na godinu prije. Rezultati su to nove analize Hrvatske gospodarske komore o plaćama po županijama za 2017. godinu, a to su, inače, i posljednji dostupni relevantni podaci o prosječnim primanjima zaposlenih po regijama.

Potpisani ugovori sa 61 korisnikom potpora Odobreno još pola milijuna kuna poljoprivrednicima

Gledajući na nacionalnoj razini, nakon Zagrebačke županije po rastu plaće slijedi Međimurska županija sa 7,8 posto, Ličko-senjska županija sa sedam posto i Krapinsko-zagorska županija, koja je u odnosu na godinu prije zabilježila rast od 5,8 posto. Zanimljivo je da, osim najvećeg rasta neto plaće, Zagrebačka županija u posljednjih pet godina bilježi i najveći kontinuirani rast zaposlenosti od svih županija, i to za 13 posto.

Na analizu HGK osvrnuo se župan Stjepan Kožić istaknuvši da će, s obzirom na investicije koje su u tijeku, ti pokazatelji u sljedećem periodu biti još bolji.

– Na području županije imamo ugovorene tri milijarde kuna vrijedne radove na vodno-komunalnoj infrastrukturi. Radovi su već počeli na više lokacija, trajat će nekoliko godina i svakako će postati generator daljnjeg gospodarskog razvoja. I sama Zagrebačka županija je investitor. Energetski obnavljamo četiri škole i tri doma zdravlja ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna, a ne nedostaje nam ni privatnih investitora – istaknuo je župan Kožić dodavši da u Jakovlju počinje gradnja tvornice koja će proizvoditi dijelove za Boeing i Airbus, investicija vrijedna 33 milijuna eura. Nova će tvornica tako, ističe Kožić, pri tome otvoriti novih 600 radnih mjesta, što će utjecati i na rast zaposlenosti u županiji.

SUPER SNJEŽANA Prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene vodi grunt, volontira, a iz gušta izrađuje i nakit

Zagrebačka županija inače svake godine raspisuje natječaj za dodjelu nepovratnih potpora poduzetnicima. Te potpore Županija dodjeljuje za početak poslovanja poduzetnika te za povećanje konkurentnosti za proizvodne i neproizvodne djelatnosti. Upravo je u tijeku isplata 7,27 milijuna kuna potpora za 219 prijavljenih projekata. Natječaj je bio otvoren 3. svibnja, a trajao je do 3. lipnja ove godine.