Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
ZA BOLJE UVJETE ŽIVOTA

Osigurano 760 milijuna kuna za osam luka u Dubrovačkoj županiji

1/5
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Saborski zastupnik Bačić, župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo obišli projekte na Korčuli

Saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Joško Cebalo, gradonačelnik grada Korčule Andrija Fabris i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić obišli su radove na nekoliko aktivnih projekata lučke infrastrukture na otoku Korčuli.

Ugovorene besplatne željezničke karte za 432 studenta Županija osigurala 380 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studenata

Bolji uvjeti života

Obišli su realizirani projekt komunalne lučice Porto UŠ, vrijedan 4 milijuna kuna, potom su u pratnji predsjednika uprave ACI-ja Kristijana Pavića obišli 25 milijuna kuna vrijedne radove rekonstrukcije lukobrana u ACI marini Korčula te naposljetku 10,5 milijuna kuna vrijedne radove na rekonstrukciji lukobrana Puntin.

Branko Bačić rekao je da je osigurano oko 760 milijuna kuna za osam luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također, istaknuo je da je DNŽ u sklopu programa oporavka i otpornosti prijavio 272 projekta vrijedna oko šest milijardi kuna.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

– Dobar dio tih projekata bit će prihvaćen i njihovom realizacijom znatno će se poboljšati uvjeti života na jugu Hrvatske – rekao je Bačić.

Nikola Dobroslavić naglasio je da je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u privlačenju sredstava EU što se potvrđuje i sredstvima odobrenim za izgradnju lučke infrastrukture.

– To je golemo ulaganje fondova EU i države. Čestitam Vladi, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i našim saborskim zastupnicima koji su pomagali u realizaciji projekata te našim županijskim lučkim upravama koje su projekte dovele do realizacije. Još očekujemo projekte u Ublima, Prigradici i početak u Veloj Luci – rekao je Dobroslavić. Dodao je da, nakon izgradnje Pelješkog mosta, Županija inzistira na autocesti od čvora Metković do čvora Osojnik, brzu cestu od Osojnika do Zračne luke Dubrovnik i brzu ceste od Brijeste do Perne.

Raste broj novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji DOSAD NAJVEĆI DNEVNI PORAST BROJA ZARAŽENIH Virus u domu za starije, dio korisnika hospitaliziran

Najvažnija investicija

Joško Cebalo najavio je skoro raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova za Novu luku Polačište te izbor izvođača radova za Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci.

– Odrađena je pretprijava za luku Ubli na Lastovu, a za luku Perna u Orebiću u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole. Radovi na proširenju luke Trpanj bit će gotovi do sljedeće turističke sezone, a u tijeku je projekt izgradnje luke u Gornjem čelu na Koločepu. Priprema se dokumentacija za dvije ribarske luke u Veloj Luci i Dubrovniku, a ukupna vrijednost tih projekata je oko 60 milijuna kuna. Prioritet će nam biti i komunalne luke, a očekujemo da će se ti projekti moći financirati iz sljedećeg financijskog okvira EU – rekao je Cebalo.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Andrija Fabris istaknuo je da je lučka infrastruktura najvažnija investicija za život otočana. Ante Tvrdeić rekao je da je za komunalnu lučicu Porto Uš u tijeku dodjela vezova.

– Imamo 88 komunalnih vezova na tri pontonska gata i zasigurno će biti od koristi domaćem stanovništvu – izjavio je Tvrdeić.

Kristijan Pavić istaknuo je da je rekonstrukcija lukobrana ACI marine Korčule prva faza investicije, a planiraju kompletno uređenje i gradnju novih objekata