Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
45. obljetnica prijateljstva

Osijek i Pečuh za bolju prometnu povezanost

Ivan Vrkić
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Dogovorili smo se da zajedno sa županijama - mađarskom Županijom Baranjom i Osječko-baranjskom županijom, uz pomoć dvojice župana, uputimo zajedničko pismo našim vladama i potaknemo ih da se poradi na boljoj prometnoj povezanosti, rekao je Vrkić

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je nakon sastanka s gradonačelnikom Pečuha Zsoltom Pavom kako prometnu povezanost Osijeka i toga mađarskoga grada treba vratiti na razinu prije 30-40 godina, kada su ti gradovi bili dobro povezani željezničkim i autobusnim prijevozom.

Kako je rekao Vrkić, gradski će čelnici, radi ostvarenja tog cilja, kontaktirati mjerodavne županijske i državne vlasti.

energetska obnova uštede Za energetsku obnovu dviju osječkih škola više od 11 milijuna kuna

Dvojica gradonačelnika sastala su se u povodu 45. obljetnice prijateljstva Osijeka i Pečuha.

"Dogovorili smo se da zajedno sa županijama - mađarskom Županijom Baranjom i Osječko-baranjskom županijom, uz pomoć dvojice župana, uputimo zajedničko pismo našim vladama i potaknemo ih da se poradi na boljoj prometnoj povezanosti", rekao je Vrkić.

Dodao je da su gradovi, pokaže li se da za prometno povezivanje željeznicom i autobusima nema dovoljno komercijalnog interesa, to spremni subvencionirati.

Vrkić je istaknuo kako je bilo riječi i o mogućnostima gospodarske suradnje te razmjeni iskustava i suradnji dvaju gradova kad je riječ o gospodarskim zonama i poticanju poduzetništva.

 Gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava izvijestio je kako će gradnja dionice autoceste M6 od Mohača do hrvatske granice početi u lipnju 2019., te da se u prvom tromjesečju 2020. očekuje početak gradnje ceste Barcs – Virovitica. Najavio je da će se uskoro održati Gospodarski stol u Pečuhu na kojemu će se razgovarati o mogućnostima gospodarske suradnje dvaju gradova.

"Kad je riječ o turizmu, podupiremo specifičnu ideju, a to je da mladi u što ranijoj dobi posjećuju gradove prijatelje, dakle djeca iz Osijeka Pečuh, a djeca iz Pečuha Osijek kako bi se upoznali s tim gradovima i na taj način u svoje obitelji i širu zajednicu prenijeli interes za drugi grad i regiju kako bi se gradovi još više povezali“, rekao je Zsolt Pava.

Nakon sastanka dvojica gradonačelnika bili su u osječkome Muzeju Slavonije na otvorenju izložbe fotografija "Lica Osijeka" mađarske grupe "Focus".

Poljoprivredni institut Osijek slavi 140 godina postojanja Poljoprivredni institut Osijek Već 140 godina vodeći u poljoprivredi