Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
zaštita prirode

Osijek obilježava Međunarodni dan rijeke Drave

Drava
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović izrazio je zadovoljstvo što se pokreću projekti zaštite rijeke Drave koji će jamčiti ono čemu županija teži – razvoj turizma i gospodarskih potencijala

Zaštita rijeke Drave kao prirodnog resursa je prioritet, a njezine potencijale treba iskoristiti najbolje što je moguće za održivi razvoj, turizam i sport, istaknuto je u četvrtak u Osijeku na konferenciji i panel-raspravi "Projekti i izazovi održivog razvoja uz rijeku Dravu". Ravnatelj županijske Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Davor Mikulić rekao je kako je panel-rasprava dio događaja u sklopu Međunarodnog dana rijeke Drave 22. rujna.

Ivica Vrkić produktivnost i zapošljavanje Grad Osijek dodijelio nove potpore poduzetnicima

"U Osijeku Međunarodni dan rijeke Drave obilježavamo prvi put, a sjevernije županije to čine već nekoliko godina. U konačnici u projekt želimo uključiti Regionalni park Mura-Drava jer se time uključuju Slovenija i Mađarska kroz koje protječe Drava. Želimo potencijale rijeke pokušati iskoristiti što je najbolje moguće, a to su zaštita prirode, održivi razvoj, turizam i sport", rekao je Mikulić.

Govoreći o prirodnim vrijednostima Drave, glavni inspektor zaštite prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Željko Vuković je istaknuo kako je "prioritet zaštita tog očuvanog prirodnog resursa od devastacije", a nakon toga razvoj turizma dolazi sam po sebi.

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović izrazio je zadovoljstvo što se pokreću projekti zaštite rijeke Drave koji će jamčiti ono čemu županija teži – razvoj turizma i gospodarskih potencijala.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, govoreći o važnosti Drave za grad, citirao je osječkog arhitekta Radovana Miščevića, koji je rekao da Osijek nije na rijeci Dravi, nego rijeka Drava u Osijeku.

"To odgovara na sva pitanja koje se odnose na naš suživot s rijekom Dravom", dodao je Vrkić.

Tijekom panel-rasprave među ostalim su predstavljeni projekti: Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom 'Natura 2000',  Zelene staze Dunava i Drave, Drava LIFE – integrirano upravljanje rijekama, Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš, Projekt izgradnje turističkog pristaništa Sakadaša u Parku prirode Kopačkome ritu, Suzbijanje komaraca u prekograničnom području, 3. baranjski Ferivi polumaraton. 

Raspravu su organizirali Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Osječko-baranjska županija, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, Udruga za zaštitu prirode i okoliša "Zeleni Osijek", Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije te Turistička zajednica Grada Osijeka.

Organizatori su pozvali Osječane da na Međunarodni dan rijeke Drave u subotu, 22. rujna dođu do vodenice na Dravi vidjeti regatu čamaca, da sudjeluju u likovnoj radionici i pogledaju izložbu fotografija o rijeci Dravi, nakon čega slijedi kulturni i zabavni program. Za nedjelju, 23. rujna najavljena je biciklijada koja počinje ispred Veslačkog kluba "Iktus".

Ivan Vrkić 45. obljetnica prijateljstva Osijek i Pečuh za bolju prometnu povezanost