Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Mlada povjesničarka nagrađena za istraživački rad

Osječani su se početkom 19. st. najviše izjašnjavali kao Slavonci

Dodjela nagrada najboljim mladim povjesničarima Slavonije i Baranje
1/4
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Istraživanjem je došla do zaključka da se broj upisanih Osječana početkom 19. stoljeća smanjuje, da gledano po zanimanjima najviše ima obrtnika i trgovaca te da se zbog osnivanja magistrata  povećava broj školovanih ljudi

Mladu znanstvenicu Eldinu Lovaš (27) iz Zmajevca u Baranji povijest zanima od osnovne škole. Najprije je željela postati nastavnica, ali dolaskom u doticaj s matičnim knjigama iz 18. stoljeća shvatila je kako je još više zanima istraživački dio.

Dom obitelji Dujak ukrašen s više od pedeset tisuća lampica duga tradicija Pogledajte dom obitelji Dujak ukrašen s više od 50.000 lampica

Na natječaju Hrvatskog instituta za povijest za najbolje istraživačke radove mladih povjesničara Slavonije, Baranje i Srijema Eldina je osvojila prvu nagradu za svoj rad o demografskoj povijesti Osijeka i osječkom građanstvu u Upisniku građana od 1809. do 1814. godine.

Eldina Lovaš je doktorandica povijesti na Sveučilištu u Pečuhu, a radi kao vanjska suradnica Filozofskog fakulteta u Osijeku te u osnovnoj školi u Korogu.  Inače se bavi istraživačkim radom, a nedavno je napisala i svoju prvu knjigu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

– Nagrade poput ove svakom mladom istraživaču predstavljaju veliki poticaj za daljnji rad. To je dokaz da smo ovladali nekom metodologijom i da je tema kojom se bavimo zanimljiva i drugim povjesničarima. Za ovu temu odlučila sam se zato što je vezana uz moju doktorsku disertaciju, koja se u širem kontekstu bavi stanovništvom Osijeka prema popisu iz 1814. godine – pojašnjava Eldina. 

Istraživanjem je došla do zaključka da se broj upisanih Osječana početkom 19. stoljeća smanjuje, da gledano po zanimanjima najviše ima obrtnika i trgovaca te da se zbog osnivanja magistrata  povećava broj školovanih ljudi. Upisnik je vođen na latinskom jeziku, a ima upisa i na njemačkom te gotici.

Boksački klub Brod: Leon Majstorić, Gabrijel Veočić i Marko Peić državni su prvaci u boksu Godina najvećih uspjeha mladih brodskih boksača Zlatni Gabrijel Veočić već je među pet najboljih u svijetu

– U prvim desetljećima 19. stoljeća još uvijek se ne može govoriti o pravoj nacionalnoj pripadnosti.  Taj je pojam u to doba bio nepoznat, pa su se u upisniku često rabili nazivi prema regionalnim područjima, gradovima ili pokrajinama. Osijek je bio privlačniji tadašnjem srednjoeuropskom stanovništvu, što dokazuje i mali broj građana s područja jugoistočne Europe – ističe Eldina. 

Ona precizira kako se prema Upisniku od 1809. do 1814. godine najveći broj stanovnika Osijeka izjasnio kao Slavonci – 53 posto, dok su na drugom mjestu Osječani sa 16 posto.

Od stranaca najviše je upisano Austrijanaca (8 posto), Mađara (7 posto) i Nijemaca (5,7 posto). Hrvata je bilo oko 2 posto,  a u izvoru se spominju i četvorica Makedonaca te jedan Bosanac. Iz navedenih podataka može se zaključiti kako je osječki magistrat u građanstvo većinom primao domaće stanovništvo, u koje su ubrojeni Osječani, Slavonci i Hrvati.

orubica U dvorištu župne crkve osvanuo snježni Isus visok čak 3,5 metra

U obrazloženju odluke da prva nagrada na natječaju bude dodijeljena upravo Eldini Lovaš, predstojnik Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema dr.sc. Stanko Andrić naveo je kako je autorica istraživanju je pristupila analitički i jasno definirala istraživačka pitanja, broj, vjersku i "nacionalnu" strukturu, kao i bračni status i vrste djelatnosti osječkih građana. 

– Ovaj je rad vrijedan prilog istraživanju građanstva slobodnog kraljevskog grada Osijeka u 19. stoljeću – istaknuo je Andrić.

Obilježena 27. obljetnica osnutka 157. brigade HV-a Izgubili 27 pripadnika Obilježena 27. obljetnica osnutka 157. brigade HV-a