Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Mali kreativci

Osmijeh u bojama: na natječaj pristiglo 149 kretivnih likovnih radova

1/17
Foto: Grad Đurđevac
Kako je izbor motiva i tehnike bio slobodan našlo se tu uobičajenih tehnika poput tempera, drvenih i vodenih bojica, ali i akrilika, kolaža, kombiniranih tehnika, umjetničkih fotografija, instalacija pa i skulptura

S namjerom aktivnog uključenja u obilježavanje Dana otvorenih vrata udruga (DOVU) koje Ured za udruge vlade Republike Hrvatske svake godine obilježava u svibnju, Udruga Peski-Art Đurđevac u suradnji s Udrugom udomitelja za djecu Osmijeh pokrenula je prije dvije godine provođenje likovne radionice za djecu vrtićkog i školskog uzrasta koja se održavala u Domu Mladen Markač u Đurđevcu na Peskima.

Foto: Grad Đurđevac

Proširuje se kolnik Započelo uređenje Ulice bana Jelačića

Svake godine naziv radionice je drugačiji no uvijek u sebi sadrži riječ „osmijeh“, a ove godine to je Osmijeh u bojama. Osmijeh je najljepši ukras ljudskog lica, naročito dječjeg, te je cilj promovirati pozitivan stav prema životu i dakako promovirati umjetnost i kulturu i djelatnosti kojima se bave udruge organizatori.

Kako ove godine zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće radionicu provesti u pravom smislu, a u želji da se i u vrijeme izolacije potaknu aktivnosti i ipak učini nešto lijepo na području kulture i umjetnosti, organizator je objavio javni poziv i pozvao svu zainteresiranu djecu da kod kuće izrade likovne radove i poslikane ih pošalju.

Foto: Grad Đurđevac

Pristiglo je 89 prijava djece što pojedinačnih što skupnih iz čak šest županija sjeverozapadne Hrvatske. Zaprimljeno je 149 likovnih radova različitih tehnika i motiva. Kako je izbor motiva i tehnike bio slobodan našlo se tu uobičajenih tehnika poput tempera, drvenih i vodenih bojica, ali i akrilika, kolaža, kombiniranih tehnika, umjetničkih fotografija, instalacija pa i skulptura.

Peski-Art je udruga koja promiče kulturu i umjetnost te potiče djecu i mlade da se bave likovnošću.

Krenule pripreme za Dane zlevanke u Svetoj Ani Mještani se udružili i uredili okoliš oko vodenice

Selekcije i ocjenjivanja radova nije bilo nego je izložba složena od svih pristiglih radova. Jedini kriterij kod slaganja prezentacije bio je abecedni red, prvo pojedinačno prijavljene djece, a onda skupnih prijava. Na kraju su radovi članova - Udruge Mali princ iz Đurđevca, udruge osoba s intelektualnim teškoćama koji su, iako nisu djeca, zbog njihovih poteškoća ugošćeni kao posebni gosti radionice.

Foto: Grad Đurđevac

- Velika zahvala svim roditeljima, mentorima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicima i odgajateljicama, slikarima i svima koji su si dali truda i animirali djecu za slikanje te poslikali i poslali radove - poručili su organizatori.