Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija

Otvoren Centar za podršku osobama s invalidnošću od 2,3 milijuna eura

Centar DOSTI će, kako je istaknuto, osnaživati osobe s invalidnošću na putu njihove pune integracije u zajednicu, s kapacitetom za boravak 20 osoba u poludnevnom ili dnevnom boravku
1/2
Foto: Međimurska županija
Za Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije to je bio povijesni dan jer je uspješno proveden još jedan veliki projekt sufinanciran sredstvima Europske unije

U Podturnu je otvoren novi Centar za podršku osobama s invalidnošću, vrijedan 2,282.984 eura. Centar DOSTI će, kako je istaknuto, osnaživati osobe s invalidnošću na putu njihove pune integracije u zajednicu, s kapacitetom za boravak 20 osoba u poludnevnom ili dnevnom boravku te širokim spektrom usluga od niza oblika fizikalne terapije do društvenih aktivnosti kojima se jačaju i razvijaju socijalne vještine.

Zatvorene u četiri zida

Za Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije to je bio povijesni dan jer je uspješno proveden još jedan veliki projekt sufinanciran sredstvima Europske unije. Projekt, kojemu je DOSTI bio nositelj, a Međimurska županija i Općina Podturen partneri, započet je u srpnju 2018. godine s ciljem unapređenja socijalne infrastrukture namijenjene osobama s invalidnošću. Simboličnim presijecanjem vrpce, novi Centar otvorila je Melanija Krčmar.

– Centar je osmišljen za pružanje usluga osobama s tjelesnom invalidnošću, prvenstveno osobama starije životne dobi bez podrške, bez zaposlenja, dakle osobama koje su ostale zatvorene u svoja četiri zida. Zahvaljujemo partnerima Međimurskoj županiji i Općini Podturen te donatorima i svima koji su pomogli u ostvarenju ovoga cilja koji znači novo poglavlje u podršci osobama s invalidnošću – rekla je Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom. Centar nije samo zgrada, to je, ističu, objekt koji će pružiti sveobuhvatnu podršku svojim korisnicima.

– Sada kada su radovi gotovi, objekt je spreman za pružanje dnevnog i poludnevnog boravka, raznovrsnih terapija, vježbanja i društvenih aktivnosti. Ovaj prostor je ciljano i promišljeno prilagođen potrebama korisnika, donoseći novu dimenziju razvoju i integraciji osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu – kažu u Centru. Župan Matija Posavec rekao je da zgrada simbol zajednice koja je snažna onoliko koliko se brine za svoju najslabiju kariku.

Na 882 četvorna metra

– Nije presudan sjaj zgrade ni koliko je u nju novca uloženo, već je bitno da ona bude dom u punom smislu te riječi – dodao je, istaknuvši da će Međimurska županija i u godinama koje su pred nama davati maksimalnu podršku udrugama koje okupljaju osobe s invalidnošću. Zajednica snagu pokazuje i skorim otvorenjem novog Regionalnog centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, kao i gradnjom nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te projektom centra za starije i nemoćne osobe koji će se podići u Nedelišću, naglasio je Posavec. Centar DOSTI prostire se na 882 četvorna metra neto površine. Zgrada se sastoji od podruma, prizemlja, kata i potkrovlja, s prostorima za razne oblike fizikalne terapije s bazenom, prostorom za treniranje, blagovaonicom, kuhinjom opremljenom sukladno sustavu HACCP-a, senzornom sobom, kupaonicom, garderobom, tri sobe za odmor i drugim funkcionalnim prostorima. Uz kineziologa i fizioterapeuta korisnicima će na raspolaganju biti logoped, socijalni radnik, psiholog i voditelj Centra za pružanje usluga u zajednici DOSTI.

Dodjeli nagrada nazočio je župan Matija Posavec, direktor TZ-a Međimurske županije Rudi Grula te vlasnici kuće za odmor Lina Biserka i Zvonko Lajtman Nova priznanja međimurskim turističkim projektima Zlatne povelje kući za odmor Lina i Ekomuzeju Međimurje Podigli smo kvalitetu strukovnog obrazovanja u području strojarstva te otvorili put sinergiji, kaže ravnatelj Dražen Blažeka KONFERENCIJA U ČAKOVCU Učenici postaju majstori uz nove metode učenja Međimurje ritam ulaganja i potpora nastavlja i u 2023. godini Analiza Međimurska županija je među vodećima kad je riječ o ulaganjima u kulturu