Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
KONFERENCIJA U ČAKOVCU

Učenici postaju majstori uz nove metode učenja

Podigli smo kvalitetu strukovnog obrazovanja u području strojarstva te otvorili put sinergiji, kaže ravnatelj Dražen Blažeka
Foto: Međimurska županija
Završna konferencija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec

Održana je završna konferencija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu Sjever Tehničke škole Čakovec. Ideja o uspostavi centra nastala je 2016., kada je Međimurska županija predložila Tehničku školu Čakovec kao kandidata za projekt. U županijskoj Javnoj ustanovi za razvoj REDEA-i razrađena je dokumentacija za prijavu pa je Tehnička škola 2018. uvrštena među 25 srednjoškolskih ustanova koje će postati mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, i prva u Hrvatskoj završava projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti. Europski socijalni fond sufinancirao je uspostavu Regionalnog centra, vrijednu 3,476.216 eura, a Europski fond za regionalni razvoj opremanje s 3,968.675 eura. Voditeljica projekta je Mihaela Pancer Zadravec. Zamjenik župana Josip Grivec rekao je da je Regionalni centar još jedan primjer snažne projektne aktivnosti koja krasi Međimurje. Ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka još jednom je zahvalio Županiji te njezinim razvojnim i znanstvenim ustanovama na pomoći.

– Sedam i pol milijuna eura europskih sredstava uložili smo u ovaj jedinstven doseg kojim smo na pet godina postali i centar kompetentnosti te ćemo dati sve od sebe da uspješno prođemo i buduće evaluacije. Ciljeve projekta naši učenici već uživaju. Podigli smo kvalitetu strukovnog obrazovanja u području strojarstva te otvorili put sinergiji obrazovnog sustava u tom području i gospodarstva, uz povezanost sa znanstvenim organizacijama i međunarodnim razvojnim centrima – rekao je Blažeka.

U devet suvremeno opremljenih praktikuma učenici postaju vrhunski majstori ili se pripremaju za ulazak u akademsku zajednicu uz inovativne metode učenja. Centar nudi i usavršavanje za odrasle u sklopu modela cjeloživotnog obrazovanja te je usklađen s potrebama našega tržišta. Novi Regionalni centar učenicima nudi rad u praktikumima CAD/CAM tehnologije, praktikumu za CNC tehnologije, za zavarivanje, za mjerenje i kontrolu kvalitete, za razvoj i konstrukcije, za fluidne tehnike, automatizaciju i robotiku, energetsko strojarstvo i obnovljive izvore energije te praktikum za automehatroniku. 

Međimurje ritam ulaganja i potpora nastavlja i u 2023. godini Analiza Međimurska županija je među vodećima kad je riječ o ulaganjima u kulturu U južnom dijelu Čakovca, na Martanama istok, na lokaciji koju je osigurao Grad Čakovec, položen je kamen temeljac u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa Škola djeluje u prostorima sagrađenim prije više od pola stoljeća Svi su bili za gradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Zaklada Mikec Novih 47 stipendija za darovite studente